вторник, 29 май 2012 г.


ВИДОВЕ ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА
Обща информация
Хранителните Нарушения (ХН) са сериозни психологически и медицински забо- лявания, които са разпространени сред жени и мъже, хора на всякаква възраст, и от всякакви националности и кулури и от всички социални слоеве на обществото.
До скоро имаше само трй отделни категории ХН: Анорексия Нервоза, Булимия Нервоза и Групата на Некласифицираните Хранителни Разстройства, но неотдавна през тази  2012г. беше официално одобрена и четвърата категория: Склонност към Преяждане.Широко разпространено е страдащите от ХН да попадат в повече от една категория по едно и също време. Всички Хранителните Разстройства са сериозни медицински и психологически проблеми със потенциално живото застрашаващи последици, като сред тинейджърите са не само едни от най-разпространените хронични заболявания, но и с най-висока смъртност от психичните заболявания.
 По неофициоални проучвания в България болните само от Анорексия Нервоза и Булимия Нервоза са около 200 000 души, а наскоро в ТВ предаването „Горещо” беше споменато дори  за 300 000 българи, като от Склонност от Преяждане засегнатите са обикновенно няколко кратно пъти повече според Американски проучвания.

За да прочетете за съответното Хранително Нарушение, моля кликнете върху линка му по-долу:




Некласифицирани Хранителни Разстройства
Хранителни разстройства, които не са специфицирани иначе (ED-NOS) са всички разстройства на храненето, който не отговарят на всички а само на някои от критериите за Анорексия Нервоза, Булимия Нервоза или Склонност към Преяждане, към които може да се прибавят и следните официално некласифицирани в DSM IV Хранителни Нарушения като: Орторексия, Ексерсорексия, Анорексия Атлетика, Емоционално хранене, Компулсивнмо Преяждане или Зависимост от храна и други.
Въпреки, че човек може да не изпълнява диагностичните критерии на храненително разстройство, последствията свързани с нарушено хранене (например, често повръщане, прекомерни физически упражнения, тревожност), често може да имат дългосрочни последици върху здравето и изискват професионална намеса. Ранната интервенция може да предотврати прогресията към пълен „разцвет“  на Клинично Хранително Разстройство.



.............................................

Няма коментари:

Публикуване на коментар