сряда, 2 май 2012 г.

Защо ДИЕТА § Връзката с Хранителните Нарушения


Защо Диета && Връзката с Хранителните Нарушения

Повечето хора спазват диета, защото мислят, че са “над”нормалното тегло. Все пак, реалността е, че:
Една от всеки пет жени на възраст между 20 и 34 е с поднормено тегло.
40% от над 19-годишните жени са на диета, въпреки че са в диапазона на нормално или поднормално тегло.
80% от 18-годишните момичета са на диета.
Очевидно не всички ограничаващи храненето си го правят, защото “са дебели”или с наднорменно тегло.Те просто се чувстват “пълни”, което води до негативни чувства вътре в телата им и не само.
За съжаление, поради факта че слабостта е фетиш в наща култура, повечето жени автоматично са склонни да вярват, че слабостта = привлекателни, успешни, в контрол, здрави, и популярни, и че закръглеността = извън контрол, непривлекателни, мързеливи, със слаба воля и т.н.
Разбира се, това не е вярно. Много слаби жени са недоволни, нещастни и непопулярни. Много зкръглени жени са умни, привлекателни, успешени, здрави и популярни. Тези атрибути не идват при нас автоматично в зависимост от нашите физическа форма и размер. Те се определят от много неща, като например силно самочувствие на базата на това, което можем да постигнем и как ние ценим себе си и другите.
Но все пак ние се подлагаме на ограничителни диети за отслабване. Защо?
Социален натиск да се стремим към слабост
Заливат ни с информация и ни казват, че ние можем “да проткрием нашия живот” чрез създаване на нашия външен вид. За жените, по-специално, това обикновено е под формата на диета. Когато се чувстваме необичани, неефективни, извън контрол, ние се опитваме да си върнем контрола. Ако не са добри стратегиите ни за справяне, които да ни позволяват да разберем в какво е основният проблем, и как бихме могли да се справим с него, след това ние сме склонни да изместим нещастието си върху телата ни. И ние се чувстват пълни. Така че решаваме да отслабнем, за да се чувстваме по-добре. Понякога се подлагаме на диета, защото вярваме, че това ще се подобри нашето здраве. А понякога самозаблуждаваме себе си, че това е истинската причина, а не желанието ни да изглеждаме “по-добре” и отричаме симптомите характерни за Хранителните Нарушения.
Истината е че много често неудовлетвореността от неуспешното спазване на диети и нереалното постигане и още повече запазване в дългосрочен план на „идеално тегло”, са една от основните причини и отключва и фактори за начало и разпространение на Хранителни Нарушения-Анорексия, Булимия, Склонност към Преяждане и некласифицирани такива, като Емоционално Хранене, Зависимост от Храна и много други.
Последици при страдащи от Анорексия Нервоза и Булимия Нервоза
САМО НАКРАТКО
  • Обсебени занимания с храни, теглото и тялото
  • Недохранване
  • Обезводняване
  • Разкъсан стомах
  • Сериозни проблеми със сърцето, бъбреците, както и увреждане на черния дроб
  • Ерозия на зъбите / венците
  • Сълзене на хранопровода
  • Депресия и изявени срам и вина
  • Ниско самочувствие и Перфекционизмът
  • Нарушени семейни и социални отношения
  • Промени в настроението и “Всичко или нищо” мислене
Анорексия Нервоза
Анорексия нервоза се характеризира с измършавяване, безмилостно(маниакално) правене на упражнения и нежелание да се поддържат нормално или здравословно тегло, нарушаване на теленият имидж и силен страх за покачване на теглото, липса на менструация при момичетата и жените, и изключително обезпокоено хранителното поведение. Някои хора с анорексия отслабват с диета и прекомерно упражняване(спортуване), а други губят тегло от само-индуцирана повръщане, или злоупотреба с лаксативи, диуретици и клизми.
Десет Предупредителни знаци
• Съзнателно самостоятелно гладуване, със загуба на тегло
• много силен, устойчив страх от напълняване
• Отказ от храна или силно ограничително хранене
• Непрекъснато спазване на диета
• Прекалено „бебешко” окосмяване по тялото / лицето поради недостатъчно протеин в храната
• компулсивно упражняване
• Патологични загуба на тегло
• Чувствителност към студ
• нередовна или липса на менструация
• Загубата на коса
Булимия нервоза се характеризира с повтарящи се и чести епизоди на хранене на необичайно големи количества храна (например, сладки или високо калорични) и усещане за липса на контрол върху храненето. Тази склонност за преяждане е последвана от тип поведение, кото компенсираща склонност, като например прочистване (напр. повръщане, прекомерна употреба на лаксативи и диуретици), пост и / или прекомерни упражнения.
Седем симптомите на булимия нервоза:
Склонност към преяждане, обикновено в тайна
Повръщане след преяждане
Злоупотреба с лаксативи, диуретици, хапчета за отслабване
Отказът от глад или лекарства за предизвикване на повръщане
Компулсивно упражняване
Отоци на слюнчените жлези
Скъсани кръвоносни съдове в очите

Неконтролируемо преяждане/ Емоционално Хранене

Хората с неконтролирируемо пречждане се характеризират с повтарящи се епизоди на склонност да се хранят-преяждаки, по време на които се чувства загуба на контрол над храненето. За разлика от булимия, епизодите на неконтролируемото преяждане не са последвани от прочистване, прекомерно упражняване или периоди на гладуване. В резултат, хората с неконтролируемто преяждане -често са с наднормено тегло или затлъстяване. Те също изпитват чувство за вина, срам и / или неустоимо желание за гуляй, което може да доведе до неудържима още по-голяма склонност към хранене.
През 1997 г. неконтролируемто преяждане е включено в DSM-IV като временна диагностична категория, изискваща допълнително проучване. Около 30% от участниците в програми за отслабване, отговарят на критериите за неконтролируемто преяждане или емоционално хранене, което се различава по липсата на загуба на контрол и емоционалните стимули.
А тази 2012 Хранителното нарушение „Склоннсот към Преяждане” е вече официално прието като диагноза в DSM- V.
КАК ДА БЪДЕТЕ В НАИ-ДОБРА ФОРМА БЕЗ ДИЕТИ И ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ Хранителните Нарушения
САМО СЕГА –и по време на Кампанията ни От 28 ми Май до 3 Юни можете да се включите НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО като Гост, или да станете Съмишленник или Член на Асоциация УНИКАЛ с 50% ОТСТЪПКА


Така също САМО до 3 Юни можете с 50 % Отстъпка да поръчате Ръководства (Американски Професионални Препоръки) за Работа със засегнати от Хранителни Нарушенияв сферите на: Медицина (всякакъв вид Здравен Персонал), Психология ( Училищни с държавна или частна Практика),Обучения (Учители, Обучители), Социална (Социални Работници, Младежки или Дружества с Нестопанска цел), Спортна ( Треньори-особено в Атлетините спортове както и Инструктори по Фитнес, Аеробика, Танци, Балет и Художествена Гимнастика), Родителска Подкрепа за помагане на засегнат от Хранителни Нарушения семеен член-Пълен Наръчник с богата Информация за Хранителните Нарушения, Препоръки заКомуникацияи Практически Съвети за подкрепа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар