вторник, 13 ноември 2012 г.



4-ти Брой на Бюлетин за Специалисти и Студенти в сферата на Хранителните Разстройства

Депресия и Диета


2. При всяко хранене човек може да оптимизира настроението и енергията си чрез комбиниране  на храни с нисък гликемичен въглехидрат с чисти протеини, плодове или зеленчуци, както и със здравословни мазнини (като зехтин, рапично масло, авокадо, олио от ядки, рапица или сланчоглед.) Храната трябва да се консумира приблизително на всеки 4-5 часа, като освен основните хранения жените се нуждаят от 2-3 междинни закуски на ден, а мъжете се чувстват добре с 1-2 закуски между основните 3 хранения на ден.

Избор на мазнини, с високо съдържание на омега-3 мастни киселини също може да подобри депресията. Тези храни включват: сьомга, сардини, риба тон (с високо съдържание на живак), херинга, камбала, Пинто и боб, орехи, семена от коноп, лен, рапично масло и продукти, направени с това. Американската психиатрична асоциация препоръчва консумацията на 1000 мг EPA / DHA на ден (сумата в 3 унции от дива сьомга), за да помогне на лечение на депресията, чрез храна и/или добавка от рибено масло.

Диетичните недостатъците на няколко витамини и минерали са свързани с депресия, включително и фолати (фолиева кисилина), тиамин, рибофлавин, ниацин, B-6, B-12, витамин С, калций, цинк, магнезий, селен и желязо. Най-честите препоръките са:да се вземат ежедневно мултивитамини и минерални добавки със 100% на RDA, а понякога и добавка Б-50. Консултирайте се с вашия диетолог или лекар, за да видите какво е най-доброто за вас.

За автора:


Diane Keddy, MS, RD, е регистриран диетолог с частна практика в Нюпорт Бийч, Калифорния.
На Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org
Блог: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/
Имейли: unikaled@abv.bg  или bia.unikal@gmail.com
Искаме да Ви информираме, че след 5-те Публикации на този 4-ти Бюлетин, преустановяваме издаването на Бюлетините за неопределен период от време.
Извиняваме се и благодарим за разбирането.
Екипа на Асоциация УНИКАЛ

Няма коментари:

Публикуване на коментар