сряда, 14 ноември 2012 г.




4-ти Брой на Бюлетин за Специалисти и Студенти в сферата на Хранителните Разстройства


Един нов поглед към Прекомерното
Упражняване Сред AN Пациентите
Новото внимание върху телесната температура е по-скоро от желание да се горят калории

 3. Пациентът с Анорексия Нервоза (AN), който се упражнява прекомерно може да не се опитва да отслабне чрез изгаряне на калории, но вместо това може да реагира на глад, свързан с хипотермия, според изследователи в Холандия. И по-скоро от безпокойство или депресия, основната причина може да бъде стайната температура (AT), според резултатите от последното им проучване.

Експериментални модели на животни са показали, че в умерена дейност сред полу-изгладнели плъхове и мишки, както и прекомерна активност сред полу-изгладнели плъхове е свързано с ниски нива на мазнини, извлечен хормон, лептин (Biol психиатрия 2005; 58:165), модел, който също е сред пациенти с AN (J Clin ендокринолог Metab 2003; 88:5169 J Neural Предаване 2007; 114:1233). В първото проучване, предназначено да оцени ефекта на АТ на пациенти с д-р Olaia Carrera и изследователи в University Medical Center, Утрехт, Холандия, е установена  хиперактивност сред последователни пациенти от женски пол с AN, което се разглежда в специализиран център за хранителни разстройства (PLoS ONE 2012, 07:07, e41851). DSM-IVcriteria са били използвани, за да се установи диагнозата.

В окончателното си проучване на група от 37 пациенти, на възраст от 14 до 18 годишна възраст (5 са амбулаторни пациенти) изследователите измерили физическа дейност, при която се използва акселерометър (Actiwatch, Кеймбридж Neurotechnology, Кеймбридж, Великобритания), на 3 последователни дни през уикенда. Метърът е поставен на десния глезен на пациента и е носен от 21:00 на първия ден до 21:00 на четвъртия ден, и е отстраняван само по време на плуване или къпане. Степента на поднормено тегло се изчислява, като се използва индекс на телесна маса (ИТМ, kg/m2) изчислен на десетки Z. Изследователите също така прилагат Опис-2 (EDI-2) на хранителни разстройства за всички предмети, с внимание към общия резултат и везните за устройство за изтъняване и неудовлетворение на тялото. За всички пациенти, също така бе извършена State-Trait инвентаризация, както и на децата в места с депресия.
  
Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org

Блог: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/
Имейли: unikaled@abv.bg  или bia.unikal@gmail.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар