понеделник, 12 ноември 2012 г.


4-ти Брой на Бюлетин за Специалисти и Студенти в сферата на Хранителните Разстройства


Депресия и Диета


 1.      Има ли нещо, което мога да направя с моята диета, за да помогна на депресията?

 Да, храната може да има огромно влияние върху това как се чувствате. Много от случаите на депресия се дължат на неправилно хранене, особено недохранването, ограничението на калории и видовете хранителни вещества, и ниското тегло. Често тези случаи на депресия се подобряват с балансирана разнообразна и с нормална за съответният индивид диета.

Много невротрансмитери на мозъка (т.е. допамин и норадреналин, които повишават настроението и енергията) са изградени от протеин или мазнини в диетата. Въглехидратите са необходими на организма за поддържане на нормални нива на серотонин. В храненето симптомите на заболяване, включително депресията, може да бъдат частично причинени от нарушена регулация на серотонин в мозъка. Ограничаването или прочистването (използвани като методи в рестриктивното хранене с цел намяване на теглото) може да нарушат баланса на невротрансмитерите в мозъка, или по-лошо да допренесат до развитието на депресия.

Видът на въглехидратите и сроковете на хранене, както и закуските също оказват влияние върху настроението и нивото на енергия. Ниските гликемични въглехидрати освобождават глюкоза по-бавно в кръвния поток, което ви дава продължително освобождаване на енергия, което предпазва от ниска кръвна захар и умора. Храните с нисък гликемичен индекс са: пълнозърнести храни, квасен хляб, боб, леща, нахут, сладки картофи и други видове зърнени храни, повечето плодове и зеленчуци, както и всички млечни продукти.



На Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org
Имейли: unikaled@abv.bg  или bia.unikal@gmail.com
Искаме да Ви информираме, че след 5-те Публикации на този 4-ти Бюлетин, преустановяваме издаването на Бюлетините за неопределен период от време.
Извиняваме се и благодарим за разбирането.
Екипа на Асоциация УНИКАЛ

Няма коментари:

Публикуване на коментар