неделя, 7 октомври 2012 г.



6-та ЧАСТ от 3 Бр. Бюлетин за Засегнати от Хранителни Нарушения и Близки
При нужда от допълнителна помощ:подкрепа, съчувствие и съпричастност, моля разгледайте на сайта ни: http://www.bia-unikal.org Меню Консултации и при готовност за регистрация за Онлайн -Kонсултиране ни пишете на: unikaled@abv.bg

Нормалното срещу Здравословното Хранене (Продължение)


Друг път яденето – “нормално” и здравословно може да бъде “всичко или нищо” начин на мислене, което е толкова характерно за нерегулирано хранещите се. Твърде честа и естествена тенденция е, когато се сблъскат противоположни крайности е да се мисли по отношение на “или” вместо “и”, и се скача от една до друга крайност, а не се поглежда за начина, по който да се обясни или да се намери среден път. Заради всичките години прекарани в диети и преяждане, не се обръща внимание на апетита и храненето, а тялото е лишено от питателни храни.
Въпреки че няма твърди и бързи правила за това кога хората да се хранят за самото хранене и кога да се ръководят единствено от апетита си, има начини за намиране на яснота. Започнете, като си признаете, че сте в дилема, че сте объркани за това как да се храните “нормално” и здравословно. Може да има реакции към всеки процес от двете интелектуални и емоционални нива, ако сте често дръпнати в двете посоки – към апетита или храненето – ще трябва да се борите с този проблем и отново да се спирате. Откажете се да съдите себе си или начина си на хранене, а се впуснете в опознаването на по-големите проблеми -на това как се чувствате при хранене, или се погрижете за себе си. Вземете наблюдателна, а не осъдителна, позиция на вашите смесени чувства.
Разгледайте вашата гледна точка за диета и здравословно хранене – не това, което другите ти казват, а асоциирайте собствения си опит. Направете списък на вашите вярвания за диетични храни, после още една от вашите вярвания за здравословни храни. Как те са едни и същи? Как те са различни? Къде е припокриването? Дали паметта на хранителния режим обърква храните и задейства погрешно мислене, когато се храним здравословно? В такъв случай имате остаряла гледна точка върху конкретни храни. Храната не дава смисъл. Само вие можете да направите това.
Ако имате дълга история на диета, вие ще трябва да работите усилено, за да се поставите в ново завъртане на здравословното хранене. Някои питателни храни може никога да не искате да ядете отново и това е добре. Може би няма да можете да понасяте мисълта за извара и фруктиера с плодове, но обичате зеленчуци и обожавате прясна риба. Така да бъде. Концентрирайте се върху питателни храни, които ви правят щастливи, а не върху тези, които ви напомнят за вашата диета.
Телата ни са направени да ядат “нормално” и мъдростта ни казва, че това е добра идея, в основни линии да ядаее пълноценно. Въпреки това, когато започнете процеса на приключване на диетата си, може да се наложи да си поставите цел на хранене – здравословно задържано за известно време. Аз препоръчвам на клиентите си първо да направят храненето си “нормално”, преди да променят хранителния си режим към по-здравословен. Колко време ще отнеме? Обикновено от много месеци, да речем, по-голямата част на годината до няколко години. Продължителността на този процес не означава, че трябва да се изчака, за да се храните здравословно, докато сте в режим на “нормално” хранене, но че вие ​​ще искате да си създадете “нормалните” хранителни навици, преди да добавите друг метод, често объркващ измеренията за хранене.
Към тази цел, обърнете внимание как се чувствате, когато ви се яде здравословно, включително дали все още мислите през призмата на крайно погрешната диетична призма на “добри” и “лоши” храни. Наблюдавайте себе си, говорейки за храна и правилните невалидни съобщения за себе си от себе си. Останете наясно, че спомените от вашата диета днес ще нарушат вашия опит за това как искате да се храните. Говорете с хората за техните борби с яденето, за здравето и апетита. Никога не се борете сами с хранителните проблеми, но с тяхна помощ се научете как да превърнете  здравословното хранене в “нормално”.
Създайте си собствена визия за”нормално” и здравословно хранене. Отделете време за визуализиране на храненето по начин, който отговаря и на двете цели. Напомнете на себе си, че тези цели са реалистични и изпълними и че те си принадлежат. По този начин ще си създадете усещане за цялостност на вашето хранене, интеграция на двата вида – удоволствие и гордост, знаейки, че можете да използвате храната, за удоволствие за небцето си и в полза на тялото си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар