петък, 26 октомври 2012 г.

3-ти брой ( 3-та публикация ) ПОВТОРЕНИЕ

БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ
8-ми Октомври 2012г.

БЮЛЕТИН издаван от Асоциация УНИКАЛ www.bia-unikal.org
За да се абонирате за безплатните ни Бюлетини и да ги получавате директно на вашиаят и-мейл, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg

Относно:
Желая абонамент за бюлетин 1 или: ЗАСЕГНАТИ ОТ ХН И БЛИЗКИ ИМ
(Родители, Роднини и Приятели) *ХН-Хранителни Нарушения

Желая абонамент за бюлетин 2 или БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН ЗА: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ

Желая абонамент за бюлетин 1 и 2

3. Жените са изложени на по-висок риск

Изследователите открили, че субклиничните групи от хора с различни комбинации от хранителни симптоми на разстройство показат различна възраст и свързаните с пола тенденции. Например, жените са със значително по-висок риск на поведения на прочистване, отколкото са мъжете. Разпространението на склонност към преяждане като компенсаторно поведение при жените и като компенсаторно поведение при мъжете постепенно намалява с прехода от юношество към младежка възраст.

Прочистването се очертава като най-сериозен вид компенсаторно поведение, в сравнение с другите компенсаторни поведения (като приемане на лаксативи, диуретици, слабитителни, клизми или прекомерно спортуване). Лица, които се прочистват, най-вече с помощта на само-предизвикано повръщане, имат значително по-високи нива на вид недоволство, тревожни и депресивни симптоми, пият по-големи количества алкохол и са по-нестабилни и по-самотни от другите участници. Както за мъжете, така и жените, разпространението на компенсаторното поведение нараства започвайки от 14-годишна възраст , 16 до 23 години и над тази възраст. Въпреки това, за склонността към преяждане, значителен спад има само при жените, чиято склонност към преяждане е намаляла по-забележимо с течение на времето, отколкото при мъжете.
Авторите заключават в доклада, че значителна част от тийнейджърите прекаляват с храненето и използват неподходящи методи за контрол на телесното тегло. Тъй като те са на прехода към младежка възраст, рискът намалява до известна степен. Според авторите, ранните превантивни интервенции може потенциално да намалят вероятността, че неподходящото поведение ще прогресира до пълно-прагови хранителни разстройства.

За контакти:

Web-Site: www.bia-unikal.org
Blog: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/
E-mail:bia.unikal@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар