четвъртък, 11 октомври 2012 г.



3-ти брой ( 5-та публикация )

БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ
8-ми Октомври 2012г.
БЮЛЕТИН издаван от Асоциация УНИКАЛ www.bia-unikal.org

За да се абонирате за безплатните ни Бюлетини и да ги получавате директно на вашиаят и-мейл, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg

 

 Относно:

 Желая абонамент за бюлетин 1 или: ЗАСЕГНАТИ ОТ ХН И БЛИЗКИ ИМ
(Родители, Роднини и Приятели) *ХН-Хранителни Нарушения

 Желая абонамент за бюлетин 2 или БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН ЗА: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ

 Желая абонамент за бюлетин 1 и 2                         

 
Шест преходни събития

Отбелязва се, че тъй като това изследване включва малък брой пациенти и използван ретроспективен дизайн, констатациите трябва да бъдат проверени с бъдещите изследвания и по-големи извадки от теми. Независимо от това, заключенията на авторите са интересни. Шест теми са били идентифицирани като преходни събития от семейния живот, които предхождат появата на проблеми с храненето: (1) преходи в училище, (2) смърт на член на семейството, (3) промени в отношенията (4) домашни и работни ситуации, (5) заболяване/хоспитализация, и (6) сексуално насилие или кръвосмешение.

Изследователите открили, че преходните събития в жизнения цикъл на семейния живот, следвани от липсата на необходимата подкрепа по време на прехода, може да предизвикат появата на проблеми с храненето. Тази липса на подкрепа в моменти на стрес е особено важна в еволюцията на хранителното разстройство и авторите предполагат, че бъдещите изследвания може да доведат до интервенции, за да помогнат на семейството и пациента за намаляване на стреса от тези преходни периоди. Подпомаганите родители станали устойчиви на стресови фактори и се счита, че може би това е по-важно, отколкото да се опитват да се решат или да се определят индивидуалните проблеми, според д-р Berge и колеги.

http://www.eatingdisordersreview.com/nl/nl_edr_23_4_10.html

Модели на хранене: насоки и подсказки в мозъка

Постигане на напредък спрямо евентуален биомаркер за тенденции в теглото.

 Различията в мозъчните пътища, могат да помогнат да се обясни защо в един човек се развива анорексия нервоза (AN), а  друг става с наднормено тегло. С помощта на функционален магнитен резонанс (fMRI), д-р Гидо Франк и колеги в университета на Колорадо, Aurora, установяват, че  връзките -свързани с чувтвото за получаване на награда в мозъка са чувствителни при анорексични жени и безчувствени при жени със затлъстяване. fMRI измерва мозъчната дейност чрез откриване на промени в оксигенация(приемането на кислород) и потока на кръвта, които се случват в отговор на невронната активност. Когато зоната на мозъка е по-активна, тя изразходва повече кислород, за да отговори на това търсене и повече кръвни потоци на активната област може да се измерват с fMRI сканирания.


Д-р Франк и колеги изследвали 21 пациенти с ограничаване на типа (средна възраст: 22 години), 19 пациенти със затлъстяване (средна възраст: 27 години) и 23 здрави жени за контрол (средна възраст: 24 години) с магнитен резонанс и задачи на Невропсихофармакологията 2012; May 2. doi:10.1038/nnp.2012. Участниците трябвало визуално обусловено да свързват определени форми със сладкък или не-сладък разтвор, а след това получили в решение вкуса на разтвора, които са очаквали или не.

Дейността в окипитофронталната кора е открита и използвана, за да се разграничат трите групи. Мозъчните връзки на чувството за награда са по-отзивчиви на хранителни стимули при жените с анорексия нервоза и по-малко при жени със затлъстяване. Авторите установили, че по време на сесиите с магнитен резонанс, неочаквано сладкото на вкус решение довежда до увеличаване на невронната активност на системите за възнаграждениепри пациентите с AN и до намаляване активирането и при хората с наднормено тегло и контролната група. При проучвания върху животни, ограничаването на храната и загубата на тегло се свързва с по-голям свързаност с допамина в мозъка. Въпреки, че механизмите за асоцииране още не са известни, авторите усещат отговора в тези мозъчни модели на възнаграцданеието, които могат да се превърнат в биомаркери на теглото за съответната държава. Резултатите също така показват, че яденето е свързано с поведенито на допаминовите пътища на мозъка, участващи в зависимостите.

За контакти:
 Web-Site: www.bia-unikal.org
Blog: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/
E-mail:bia.unikal@gmail.com

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар