вторник, 23 октомври 2012 г.

‎3-ти брой ( 1-ва публикация ) ПОВТОРЕНИЕ

БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ
8-ми Октомври 2012г.

...
БЮЛЕТИН издаван от Асоциация УНИКАЛ www.bia-unikal.org
За да се абонирате за безплатните ни Бюлетини и да ги получавате директно на вашиаят и-мейл, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg

Относно:

Желая абонамент за бюлетин 1 или: ЗАСЕГНАТИ ОТ ХН И БЛИЗКИ ИМ
(Родители, Роднини и Приятели) *ХН-Хранителни Нарушения

Желая абонамент за бюлетин 2 или БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН ЗА: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ

Желая абонамент за бюлетин 1 и 2

1. Пушенето и хранителните разстройства

В едно проучване, повече от половината пушачи също съобщават за хранителни нарушения. Пациенти с хранителни разстройства могат да бъдат много изобретателни относно намиране на начини за отслабване, включително прекомерни упражнения и диета с ограничения, да не говорим за пушенето на цигари. Проучване в Йейл наскоро разгледа отношенията между пушенето на цигари, за контрол на теглото и симптомите на хранителното разстройство в една извадка от възрастни жени пушачи.

Mарни А. Уайт съобщава, че 107 възрастни жени пушачи (част от оригиналната извадка от 1141 мъже и жени) завършили комплекта въпросници, включително въпросникът, разглеждащ хранителното разстройство (ЕДП-Q) (Comprehensive Psychiatry 2012; 53:403). Ключови области обхващали контрола на теглото при пушачи, включително пушенето да предотврати преяждане, пушенето да предотврати последиците от преяждането и пушейки да се чувстват по-малко гладни. Жените, които използват тези мерки след това са били сравнени (на ЕДП-Q) с жени, които отричат използването на такива поведения и постигането на резултати, както и честотата на склонност към преяждане и прочистване.

Резултатите на тази извадка показват, че значителна част от възрастните жени пушачи, участващи в проучването съобщават, че пушенето на цигари контролира теглото. Повече от половината от участниците казват, че пушат повече, когато са на диета (55,1% N = 59) или пушат, за да потиснат глада (54.2% N = 58). 43% (N = 46), съобщават, че пушат повече след преяждане и 43% (N = 46) съобщават, че пушат да предотвратят преяждането. Повече от една четвърт от жените отбелязват, че пушат повече, за да предотвратят последиците от преяждането, отколкото за стимулация от никотина; това, че те се обърнали към тютюнопушенето, като средство да контролират теглото си. /Авторите предполагат, че лекарите в клиничните заведения наблюдават пациенти с хранителни разстройства и пушенето на тези пациенти, защото те може да използват пушенето като заменящо преяждането и/или като помощ да се ограничи приема на храна.

За контакти:

Web-Site: www.bia-unikal.org
Blog: http://hranitelni-narushenia.blogspot.com/
E-mail:bia.unikal@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар