понеделник, 22 октомври 2012 г.

‎5-та ЧАСТ от 3 Бр. Бюлетин ( ПОВТОРЕНИЕ )
за Засегнати от Хранителни Нарушения и Близки

При нужда от допълнителна помощ:подкрепа, съчувствие и съпричастност, моля разгледайте на сайта ни: http://www.bia-unikal.org/ Меню Консултации и при готовност за регистрация за Онлайн -Kонсултиране ни пишете на: unikaled@abv.bg

Здравословното срещу „Нормалното“ Хранене – преди и сега

“Нормално” и здравословно хранене – едно и също нещо ли значат? Ако не, как те се различават? Двете понятия съвместим
и или взаимно изключващи са? Едното по-добро ли е от другото? Въпреки, че хората може да предположат, че здравословното и “нормално” хранене са едни и същи, ТЕ НЕ СА. Целта на здравословното хранене е да се убедим, че с един прием на храна сме си набавили всички необходими вещества за организма – вдигане приема на храни с висока хранителна стойност и намаляване на приема на храни, които най-вероятно ще застрашат здравето ни. “Нормално” хранене, от друга страна, означава избор и консумация на храни в съответствие със съзнателните и интуитивни правила на апетита: 1) Яжте когато сте гладни, 2) Изберете храни, които ще отговорят на вашите потребности, 3) Яжте с осъзнаване и наслада, и 4) Спрете яденето, когато сте изцяло нахранени или доволни.

Мислете за това по този начин: Здравословното хранене учи, какво да ядем, а “нормалното” хранене учи как да ядем.

Хранителната информация на храненето е постоянно променяща се, тъй като изследователите откриват все повече и повече за ефекта на храната върху здравето и дълголетието. Например, казваха ни, че риба тон е здравословна, с ниско съдържание на мазнини, висококачествена храна, докато не дойде откритието, че може да съдържа високи нива на живак и трябва да се консумира умерено. Друг пример е как сме били обезкуражени от яденето на яйца, когато изследванията сочат увеличаване на “лошия” холестерол, но сега се оказва, че яденето на няколко яйца на седмица е полезно.

Въпреки че начина на хранене може да се промени, това как да се хранят хората е един безкраен процес. Правилата на “нормалното” хранене остават едни и същи, независимо дали ядете тофу или тирамису. Яжте, когато сте умерено гладни, когато тялото ви се нуждае от гориво, което предразполага да се наслаждавате на храната повече. Дъвчете храната старателно и нека тя стои по-дълго върху езика ви, така че вашите вкусови рецептори да свършат работата си за изпращане на сигнали към мозъка за ситост. Търсете удоволствие в храната дори и се хранете „съзнателно“. Спрете яденето, когато вече не сте гладни или когато усетите, че сте достигнали точката на удовлетворение.

Ако се опитвате да се храните, както за здраве, така и в съответствие с апетита си може да ви заболи глава. Причината, е че вие копнеете за бургер с пържени картофки, а гласчето в главата ви крещи: „О, не, всички наситени мазнини, ще запушат артериите ти, а това може да бъде дори смъртоносно“. Вие сте на път да се потопите в купа Cheerios удавяни в мляко и същия глас ви напомня, че все още не сте добавили две порции от плодове и зеленчуци според хранителната пирамида. Наистина се радвате на пълномасленото гръцко кисело мляко, но се тревожи за покачване на триглицеридите.

Ако сте ядосани за всички години, през които сте прекарали в диета, справете се с гнева си. Ако с отказа от толкова много храна сте преминали през чувството на тъга и съжаление. Ако чувствата ви са били насочени само към изготвянето на диета и сте били обсебени от мисълта да бъдете слаби- не се самонаказвате, не се чувствайте виновни. Добре, ти падна, но всичко през което премина беше необходимо, за да бъдеш слаб. Добре де, но всички ли трябва да сме такива? ...... ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО УТРЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар