вторник, 9 октомври 2012 г.


3-ти брой ( 2-ра публикация )

БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ
8-ми Октомври 2012г.

БЮЛЕТИН издаван от Асоциация УНИКАЛ www.bia-unikal.org
За да се абонирате за безплатните ни Бюлетини и да ги получавате директно на вашиаят и-мейл, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg

Относно:

Желая абонамент за бюлетин 1 или: ЗАСЕГНАТИ ОТ ХН И БЛИЗКИ ИМ
(Родители, Роднини и Приятели) *ХН-Хранителни Нарушения

 Желая абонамент за бюлетин 2 или БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН ЗА: СПЕЦИАЛИСТИ И СТУДЕНТИ

Желая абонамент за бюлетин 1 и 2  
 
1.      ХННИ : Включваща всичко-Диагноза?
ХННИ-Хранителни Нарушения Ненспецифицирани Иначе - това е 4-та категория Хранителни Разстойства освен познатите ни, Анорексия и Булимия и 3-та все-още слабо позната у нас категория Склонност към Преяждане или Хиперфагия.
Онези, които повръщат са изложени на най-голям риск.
Склонността към преяждане, последвано от компенсаторно поведение, предизвикващо повръщане и употребата на лаксативи и диуретици, осигурява най-честите симптоми на пълно или неотговарящо на всички критерии хранително разстройство. Такова поведение, със или без склонност към преяждане, формира основа за диагностика на хранителните разстройства, които не са специфицирани по друг начин ХННИ (EDNOS).
Според д-р Dawit Shawel Abebe и колеги на норвежката социална организация за научни изследвания, се превърна в широка категория, идентифицирана като EDNOS за улов на всички некласифицирани категории, и трябва да бъде по-добре дефинирана. Това означава, че бъдещите диагностични категории в DSM-5 може да се наложи да бъдат по-добре дефинирани, за да отразяват комбинации от склонност към преяждане с компенсаторно поведение, независимо дали те включват прочистване или не. Според изследователите, тези които повръщат са изложени на особен риск. Д-р Абебе и колеги събраха данни от норвежкото национално представително изследване "Млад в Норвегия", което изследва лица от 14 до 34 годишна възраст и е проведено в четири времеви точки: 1992, 1994, 1999 и 2005 (BMC Обществено здраве 2012 г.; 12:32). Изследването е проведено в 67 представителни училища в Норвегия и семплирани хиляди студенти на възраст от 12 до 20 години, със степен 7 до 12. На всеки от 4-те времеви точки, студенти, които са се повлияли по-рано са поканени да участват още веднъж в проучването, и 67% от общото ниво на отговор е записан.
Във всяка точка, студентите завършили доклада с въпросници, които са разгледани като склонност към преяждане и компенсаторно поведение (страдащи от булимия, разследващи тест, Единбург, или ухапване), хранителни проблеми (BITE тест и Хранене Отношение Test12), удовлетвореност от външния вид, депресивни симптоми (Опис на депресивно настроение), симптоми на тревожност (Хопкинс Симптом Чеклист), и мерки за обща самооценка, консумация на алкохол, отношения с родителите, отношение към себе си (стабилност Розенберг на Self мащаб), социално подпомагане, и самота. Body Mass Index (BMI, kg/m2) е изчислен от посочените от респондентите мерки за височина и тегло.
           
За контакти:
 Web-Site: www.bia-unikal.org
E-mail: bia.unikal@gmail.com
           

Няма коментари:

Публикуване на коментар