петък, 13 юли 2012 г.


3-та Статия от Бюлетин за Специалисти и Студенти
Бюлетин на Асоциация УНИКАЛ, издаван всяка 2-ра седмица на месеца за: Специалисти и Студенти зинтересовани от сферата на Хранителните Нарушения

.3. Бързото рядко хранене и високия индекс на телесна маса 
По-малко хранения водят до по-висок ИТМ сред тийнейджъри.
ИТМ- Индекс Телесна Маса
Старият лозунг “Ти си това, което ядеш” може да бъде променен, за да се получи “Ти си това, което ядеш, колко  бързо  ядеш и кога ядеш”, според резултатите от проучвания в Нова Зеландия и САЩ. Изследователите от Нова Зеландия проведоха национално проучване на населението, за да видят дали съществува връзка между респондентите скорост на хранене и индекс на телесна маса, сред национална представителна извадка от жени (J Am диета доц. д-2011; 111:1192).
През май 2009 г., 2500 новозеландки на възраст между 40 и 50 години са били избрани на случаен принцип от повсеместните избирателни списъци, а 66% са участвали. Потенциалните участници получили самостоятелно приложение на въпросник по пощата, който съдържа въпроси, свързани със скоростта на хранене, демографски данни, здравословно състояние, статус на менопауза, редовна физическа активност, височина и тегло. Диетолози разработили мултивариантен модел, да се изследват връзката между респондентите скорост на хранене и BMI.
След коригиране за възраст, тютюнопушене, статус на менопауза, състоянието на щитовидната жлеза, етническа принадлежност, социално-икономически статус, и физическата активност, групата констатира, че за увеличението във всяка категория индексът на телесната маса значително се е увеличил с 2,8%. Резултатите показват, че .....за да продължите четенето, кликнете върху линка: http://bia-unikal.org/?p=1007

Всяка 1-ва седмица се издава Бюлетин за Засегнати от Хранителни Нарушения и Близките им (Родители, Роднини § Приятели), А в алтернативните седмици на месеца се поместват повторните броеве и отделни статии от 2-та Бюлетина.
Разрешено е абонирането и за двата Бюлетина едновременно, при желание.
За да се абонирате, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg
За информация, посетете сайта ни : www.bia-unikal.org



Няма коментари:

Публикуване на коментар