сряда, 4 юли 2012 г.

2-ра Статия от Бюлетина за Засегнати от Хранителни Нарушения и Близките им:




 2-ра Статия от Бюлетина за Засегнати от Хранителни Нарушения и Близките им:


АНОРЕКСИЧНОТО ПРЕСЛЕДВАНЕ НА СЛАБОСТ

Анорексия нервоза се характеризира със самоналожено гладуване. DSM критериите за анорексия все още се допълват, но общо взето са следните:

А. Човек поддържа телесно тегло, която е около 15% под нормата за възраст, височина и вид на тялото.
Б. Човек има силен страх от наддаване на тегло или мазнини, въпреки че е с поднормено тегло. Парадоксално е, че загубата на теглото може да усили този страх.
С. Човек има изкривена представа за тялото си. Някои могат да се чувстват изцяло дебели, други признават, че са слаби, но виждат определени части от тялото си (особено стомаха и бедрата) като твърде дебели. Техните притеснения се основават на собствените им изкривена представа за размера и формата на тялото им. Те отричат, че ниското им телесно тегло е сериозна причина за безпокойство.
Г. Критерият за липсата на поне три последователни менструални цикъла при жените е в процес на обсъждане. (При много мъже намалява нивото на тестостерона.)

Има два специфични вида анорексия нервоза. "Ограничаващият вид" обозначава лицата, които губят тегло, главно чрез намаляване на приема на храна чрез диети, гладуване и/или прекомерни упражнения. "Преяждащо-Прочистващ тип" описва тези, които от време на време имат пристъпи на преяждане (Гуляй) последвани от прочистване -повръщанеи /или употреба на диуретици, лаксативи и слабителни средств). Основен принцип за някои хора с анорексия нервоза е вярата, че ако тя/той бъде "достатъчно слаб", то животът ще бъде по-хубав. Стратегията да се чувстват стабилно и сигурно е да избягват напълняването. Не е изненадващо, че основна характеристика на анорексията е загуба на тегло, която може да настъпи бързо или постепенно, а когато бъде пренебрегвана, может да доведе до сериозни медицински усложнения и дори смърт.

Ограниченият прием на храна или внезапното спиране, както и прекомерните упражнения са най-често прилаганите начини за постигане на загуба на тегло, но понякога се прилага и индивидуално прочистване, за да се отърве от погълнатата храна. Анорексията често започва като временна диета и затова причината може да изглежда сравнително безобидна. В ранните етапи човек обикновено се чувства непобедим и изпълнен с живот. Силата е породена от това, че постига нещо (губи тегло), с което повечето хора трудно се справят. В основата на болестта е страстното отстояване на собственото поведениеЛипсва желание за промяна или да отстъпи от това, което прави и се бори яростно да запази своя избор.

С напредването на анорексията, обаче, властта и контролът започват да ерозират, и в един момент, човек започва да се чувстват безнадеждно и безпомощно, усеща, че животът му е хаотичен. Дори ако осъзнава проблема, болестта вече е взела власт над живота, превърнала е човека в толкова зависим от мислите за ограничаване на храната и загуба на тегло, и толкова се страхува какво ще се случиако промени нещо, че най-вероятно ще продължи да защитава хранителното си разстройство. Всъщност засегнатите от анорексия много често дори не могат да забележат прогресирането от чувство за контрол над собстевеното поведение до чувството че поведението(самата болест) контролира вече тях.....За да продължите четенето, кликнете върху линка: http://bia-unikal.org/?p=907



Няма коментари:

Публикуване на коментар