сряда, 26 септември 2012 г.



2 БР. ( 4-та публикация ) ПОВТОРЕНИЕ
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН: Специалисти и Студенти с интереси в ХН
*ХН-Хранителни Нарушения

БЮЛЕТИН издаван от Асоциация УНИКАЛ www.bia-unikal.org

За да се абонирате за безплатните ни Бюлетини и да ги получавате директно на вашиаят и-мейл, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg

Относно:
Желая абонамент за бюлетин 1  - ЗАСЕГНАТИ ОТ ХН И БЛИЗКИ ИМ
(Родители, Роднини и Приятели) *ХН-Хранителни Нарушения

Желая абонамент за бюлетин 2 - Специалисти и Студенти с интереси в ХН  *ХН-Хранителни Нарушения

Желая абонамент за бюлетин 1 и 2

4. ТЕРАПИЯ ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА ЕМОЦИОНАЛНО ПРИЕМАНЕ В пилотно проучване, скромно наддаване на тегло и подобрение на тревожността и депресията, последват outpatient подход.
Терапията за поведение на емоционално приемане (ТПЕП) е извънболнична психотерапевтична намеса, предназначена за по-големи юноши и възрастни с анорексия нервоза (АН). ТПЕП подчертава ролята, която симптомите на анорексията могат да изиграят при улесняване на пациента в избягването на емоции. Този модел постулира, че хората с АН често се характеризират с възприети или избягващи черти , и проблеми с тревожността и промени в настроението, всички от които оформят техния емоционален опит като отблъскващ или неконтролируем, както и че техните свързани с анорексията мисли и поведение, на свой ред, да им помогне да се избегнат тези емоции.

Дженифър Е. Wildes, докторант и Марша Д. Маркъс д-р на Западна психиатрична институт и клиника, Питсбърг, наскоро тестваха стойността на ТПЕП, в проучване на 5 пациенти на възраст от 17 до 43 години.

Както посочват авторите докладвани в International Journal на хранителни разстройства (2011; 45:421), моделът на ТПЕП предполага, че избягването на емоции поставя два основни проблема за хората с АН. Първо, въпреки, че симптомите могат да бъдат ефективни при намаляване на емоциите в краткосрочен план, дългосрочни усилия, за да се избегнат емоциите може да има парадоксален резултат от увеличаване на честотата и интензивността на емоционални реакции. В своите усилия за избягване на емоция, пациенти с АН могат да се окажат в капан в един цикъл на емоционална уязвимост, избягване и нарушено хранене. Второ, защото пациентите прекарват толкова много време, фокусирани върху симптомите, ценените цели в други аспекти на живота си са често пренебрегвани.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар