вторник, 11 септември 2012 г.




2 БР.  ( 2-ра публикация )

БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН: Специалисти и Студенти с интереси в ХН

*ХН-Хранителни Нарушения

10-ти.Септември 2012

БЮЛЕТИН издаван от Асоциация УНИКАЛ: www.bia-unikal.org



За да се абонирате за безплатните ни Бюлетини и да ги получавате директно на вашиаят и-мейл, моля пишете ни на: unikaled@abv.bg 

Относно:

Желая абонамент за бюлетин 1 или
Желая абонамент за бюлетин 2 или
Желая абонамент за бюлетин 1 и 2


2. По-редките хранения са свързани с по-голям ИТМ при тийнейджърките
ИТМ- Индекс Телесна Маса

Малко проучвания са направени за ефектите от честото хранене върху затлъстяването. Д-р Lorrene Д. Ричи, директор на научните изследвания в „Център за тегло и здраве на Д-р Робърт С. и Вероника Аткинс” при университета на Калифорния, Бъркли, където са използвали данни от 3-дневна диета, събрани от 2,372 момичета в Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвния институт за растеж и проучване за здравето, храненията и честотата на всички хранения (Clin Nutr 2012 г.; 95:290). След това тя сравнява данните от първите 2 учебни години във връзка с 10-годишни промени в BMI и обиколката на талията.

Д-р Ричи установила, че честотата на хранене е по-ниска при чернокожи и по-възрастни момичета, отколкото при белите и по-млади момичета. Сред белите момичета, по-ниския и рядък прием на хранения са свързани с по-големи 10-годишни увеличения в ИТМ. Сред чернокожите тийнейджърки, те са свързани с по-висок индекс телесна мазнина. Също така, сред чернокожите по-ниска начална честота на общо хранене е свързана с по-голямо увеличаване на обиколката на талията.

След измерване на затлъстяване, раса, образование на родителите, физическа активност, гледане на телевизия и видео, общия прием на енергия и диета за отслабване, по-малкото и рядко консумиране остава свързано с по-големи 10-годишни увеличение на ИТМ и обиколката на талията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар