четвъртък, 11 юни 2015 г.



Последна Kритична Фаза при Възстановяване от Хранителни Нарушения- РЕМИСИЯ или повторно заболяване

Само 2-4% от популацията са       с естествен ИТМ 18,5­20 – т.е. генетично слаби[Statistics Canada, 1978]. Въпреки този факт много пациенти биват съветвани от здравните си екипи да спрат да качват тегло и да „поддържат“ веднага,         щом                 стигнат        до     това  уклончиво, най-ниско т.нар. здравословно число. Всъщност 70% от всички жени по естествен път ще попаднат в ИТМ между 21-27 като половината са с ИТМ 23,24 или 25. Във Fat Series навлизам в подробност относно заблудите, свързани със „здравословното тегло“ при ИТМ 18,5-24,9 с прилежащите научни доказателства, които потвърждават лъжливостта им. Най- важното е,    че оптималният диапазон за тегло с най-ниски прояви         на лошо здраве или смъртност е всъщност ИТМ 25-30. Въпреки това не вие поддържате          теглото си, а тялото ви.
Минималните указания при възстановяване са средно това, което не ограничаващият се индивид със стабилно тегло във вашата категория консумира, за да поддържа своето тегло и здраве. Веднъж щом тялото ви достигне своето оптимално тегло (и единствено тялото ви преценява какво е то), тогава спира да трупа и започва да поддържа оптималното тегло, което е достигнало. Прави това безпроблемно, тъй като метаболизмът се покачва обратно към оптималните граници в същото време и биологичните функции, които са били спрени, сега са обратно в действие.
Качвате тегло през всичките фази на възстановяване, понеже метаболизмът ви е потиснат, тази енергия е отишла във възвръщането на тегло и възстановяването. Но сега сте възстановени и енергията отива към ежедневни функции (всички невроендокринни системи, които са били спрени до този момент).
Качвате тегло по указаните за възстановяване количества и после го поддържате на почти същите количества. И веднъж щом спрете да качвате тегло, можете да разчитате на глада си да ви кара да ядете това, от което тялото ви има нужда, за да поддържа здравето и теглото си до края на живота.
          За съжаление много от вас ще бъдат окуражавани от покровителите на поддържането на тегло да се ограничавате. Ограничаването на хранителния прием почти винаги ще предхожда влошаване на болестта.
Нашето общество страда от толкова остра тревожност от напълняване и погрешна вярва, че приема на храна и спортуването определят (не го правят наистина) външния вид и възникването на затлъстяване, че много здравни работници ще карат пациентите си да внимават с приема си и да се върнат към спортуването поради грешни съображения. [W. Kulesza, 1982; JA Baecke et al., 1983; RJ Myers et al., 1988; ML Johnson et al., 1956*; L Lissner et al., 1989; AM Prentice et al., 1986; H Pontzer et. al., 2012].
Обратният меден месец
Ако в този период се върнете обратно към болестта, ще има начален период на комфорт и спокойствие от това, че хранителното ви разстройство започва да взима власт. Оприличавам тази ситуация като това да се върнеш при партньор, който проявява насилие – те са пълни с грижи и внимателни и съжаляват, казвайки, че този път ще бъде различно. Това е измама. Няма никаква любов и мир в рамките на рестриктивното хранително разстройство. Ако в който и да е момент, преживеете възвръщане към болестта, веднага се върнете към минималния си прием и потърсете подкрепа, за да продължите да се стараете да прилагате не рестриктивно поведение, вместо рестриктивно такова в отговор на тревожността. Не можете да се пазарите с рестриктивно хранително разстройство и то винаги играе, за да победи. Ако намирате, че екипът по вашето лечение, който е бил толкова полезен и подкрепящ, сега започва да показва следи на собствения си страх и проблеми, свързани с теглото и телесния вид, то сменете го.
 
Тялото ви може да бъде здраво единствено със собственото си оптимално телесно тегло, независимо дали обществото ни одобрява това или не и това е негов проблем (на обществото), а не ваш.
За повече Безплатни Ресурси и интересни статии за Хранителните Нарушения, Препоръки за Родители на засегнати и Лични Истории на възстановили се посетете сайта на Асоциация УНИКАЛ-Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения: www.bia-unikal.org


Няма коментари:

Публикуване на коментар