петък, 5 юни 2015 г.


ТРИКРАКИЯТ СТОЛ НА УСПЕШНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ от Хранително Рестриктивно Нарушение

Ако знаете, че има математическа формула, която обяснява защо трикрак стол не може да се клати, докато четирикрак може, то вие сте моят личен герой. За мен това беше новина: Math Forum Explanation. И както е обикновено, има три страни на успешното възстановяване, които осигурят стабилна ре мисия.
  1. 1.                Възстановяване на теглото
  2. 2.                Възстановяване на физическите щети
  3. 3.                Развиване на нови не рестриктивни реакции към стимулите, които обикновено предизвикват тревожност.
И в тази последователност работите върху изграждането на вашия трикрак стол на ре мисията. Тъй като гладуването влияе толкова много на мозъчната функция, е почти невъзможно да напреднете по точка №3, без да сте балансирали енергията си достатъчно, за да мислите нормално. Като се опитвате да се възстановявате, ще изпитвате увеличение на тревожността около хранителния прием, увеличението в теглото и промените във формата на тялото. Това е и една от основните причини, поради които подхода „бавно и по малко“ извън клинична среда, е почти винаги неуспешно. „Бавно и по малко“ е терминът, който се използва за покачването на настоящия рестриктивен прием на пациента до приема, необходим за възстановяване. Както вече знаем, този подход към достигането на ре мисия, не е подкрепен от научни доказателства и изглежда, че дава по-слаби резултати, както за достигането на ре мисия, така и за поддържането й дори и в клинични условия. [A. Garber et al., 2012]
В крайна сметка не можете да седите на стол с два крака, така че колкото по-скоро започнете да се храните с количествата за възстановяване, толкова по-скоро можете да работите с терапевт, за да адресирате засилената тревожност, която храненето предизвиква за всички хора, които се намират на спектъра на рестриктивните хранителни разстройства.
БЕЛЕЖКА: Никога не опитвайте да покачвате калорийния си прием без медицинско наблюдение.
Извършили сте щети на стойност стотици хиляди калории върху тялото си. Калорията е енергийна единица. Няма нужда да изгаряте храната, тъй като тя се използва като енергия за всичките ви телесни функции. Ако я изгорите цялата чрез прекомерно спортуване, то тялото ви буквално няма да има достатъчно енергия да поддържа биенето на сърцето ви. Независимо дали сте недохранени по клинични или под клиничните критерии (съответно по-малко от 1000 или 1000-2000 калории на ден); независимо дали още сте в здравословния ИТМ или под него и независимо дали сте гладували само за няколко месеца или от много, много по-дълго, вие сте на спектъра от рестриктивни хранителни разстройства, щом дванадесетте издайници се отнасят до вас и щом качеството ви на живот е влошено поради наличието на това поведение в живота ви.
Ако предположим, че дванадесетте издайници се отнасят за вас, нека разгледаме следното:
  1. 1.                Защо имате хранително разстройство?
  2. 2.                Изчисления на енергийните нужди и указания за прием според възрастта и пола.
  1. 3.                Какво да очаквате във фазите на възстановяване.
  2. 4.                От каква помощ имате нужда в момента, за да увеличите възможността си за възстановяване. 
 За повече Безплатни Ресурси и интересни статии за Хранителните Нарушения, Препоръки за Родители на засегнати и Лични Истории на възстановили се посетете сайта на Асоциация УНИКАЛ-Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения: www.bia-unikal.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар