петък, 5 юни 2015 г.


2-ра Част- на ФАЗИТЕ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

от Хранителни Рестриктивни Нарушения

Никакви упражнения
За много хора премахването на упражненията е по-трудно, отколкото увеличаването на хранителния прием. Чест въпрос е защо е нужно и не може ли просто да се приема достатъчно храна, за да се компенсира разхода на енергия.
Повечето биха ни уверили, че спортният им режим няма нищо общо с ограничаването и го ползват единствено за подобряване на настроението.
и, не. Подобряващите настроението ползи могат да бъдат постигнати и само чрез седене навън, а и подобряващите настроението свойства на спортуването са далеч от научно доказани. Също така понеже нямате механистично тяло, не можете просто магически да приемате достатъчно енергия, която задължително да подкрепя разхода, тъй като тялото е консервативно и внимава относно това как да подбере приложението на енергията. С други думи дори и да удвоите приема, това може и да не доведе до това тялото да се чувства комфортно с разпределянето на енергия за възстановяване и възвръщане на тегло, тъй като нивата на кортизол говорят, че тялото е под стрес и вместо това енергията трябва да бъде скътана.
Просто да спрете да спортувате ще предизвика голяма тревожност и затова експертите в областта на зависимостта от спорт препоръчват подход тип „ заместване и разсейване“. Има достатъчно научни доказателства, че няма начин жена, която е част от Женската атлетична триада (неадекватен прием на енергия, аменореа (липса на редовен менструален цикъл) и деминеразлизация на плътността на костите) обратно към редовен менструален цикъл и реминеразлизация на костите без да бъде спряна от всякаква физическа активност. Колкото и да бъде увеличаван приема или променяно времето на трениране в опит да бъде отстранен дефицитът, нищо не се случва , докато тя обикновено не претърпи контузия и принудителната почивка не обърне ситуацията [DL Wiggins et.al., 1997; R Olyai et. al. 2009; NH Golden 2007].
Също така имам директен опит с пациенти с това състояние. Една конкретна от тях 5 месеца се опитваше да вдигне приема си така, че да се възстанови цикъла си (тя беше възстановила теглото си след дълъг период на анорексия, после булимия, после анорексия атлетика с прекъсвания). Един месец след като остави маратонките за бягане, цикълът й се възстанови без никакво допълнително качване на тегло до този момент (тя вече беше достигнала ИТМ 23).
Няма нищо лошо в това да се правят нещата крачка по крачка, но в крайна сметка трябва да сте фокусирани върху заместването и разсейването, достигайки до минималния прием всеки ден. След като достигнете до това, тогава вече започвате пълен възстановителен процес.
Така, че заменете и разсейвайте.
Ако спортувате сутрин, това лесно се замества със сън. Ако настройвате алармата си за онази сесия по аеробика, то настройте алармата за по-късно и после продължете с останалите си сутрешни ритуали, но без тренировката. За някои сутрешните сесии осигуряват някаква организация – в такъв случай пак настройте алармата, но правете бавни йогийски разтягания или упражнения за съзнателност, дихателни упражнения или просто седнете в кухнята с нещо топло за пиене (за предпочитане пълно с калории!).
Някои също трябва да включат разсейване, тъй като хранителното разстройство подклажда тревожността, когато не доставяте рестриктивното поведение. Правете семейни закуски. Уговорете си срещи с приятели за кафе и кексче преди обед. Запишете се за някакви дейности (без усилие), на които сте се наслаждавали в миналото. Изкуства, езици, учене на нов софтуер – за вдъхновение прегледайте какво предлагат в местното читалище.
Да излизате из природата е важно за ума, но намалете усилието и продължителността. Така че отново малко „замести и разсей“. Колко бавно можете да обиколите сградата? Приемете го като задача. Вижте дали можете да докарате по 15-20 минути на сграда. Поемете всичко в обкръжението си. Забележете всяка промяна. Вземете камера и снимайте една и съща гледка всеки ден, за да сравните после дали сте изпуснали промяна от единия ден до другия или не. Обмислете саденето в саксии (в смисъл на растения в саксии) на веранда или на тераса. Това ще ви позволи да сте навън и да сте свързани с плюсовете от градинарството без по-тежките му аспекти като пренасянето на купчини пръст и т.н. Обзаведете се с хранилка за птици (аз имам хранилка за колибрита, която обожавам). Седнете навън и се наслаждавайте на ръкоделието, което расте в саксиите гледайте птичките.
Ако някоя стратегия за разсейване не подейства, пробвайте друга. Като цяло навлезте в процеса с любопитство относно това, какво можете да включите в живота си, за да разширите кръгозора си, вместо да започвате процеса с безпокойство, предполагайки, че просто ще обикаляте наоколо без нищо за вършене.
Меден месец
Въпреки физическия дискомфорт от първите дни много хора изпитват огромно облекчение и щастие от това да ce хранят без ограничения. Разбираемо, имате много, много разпръснати и вкоренени системи, които да осигурят, че се храните, защото оцеляването ви зависи от това.
          Въпреки това рестриктивното хранително разстройство няма да позволи| облекчението да трае много дълго. Скоро ще се усетите на тръни и тревожни. За много от вас бързите физически промени ще станат основна точка в това хранителното разстройство да ви подскаже, че процесът не върви, „както трябва“ и че да се доверите на тялото не може да се отнася за вас, както се отнася за всички останали.

Въпреки всичкия шум и тревожност, които хранителното разстройство ще  предизвика, тези истини са верни за всички:
         Тялото ви има оптимално тегло, което може и ще отстоява. [RE Keesey et al., 1997; RE Keesey, 1988]. Тялото ви може да се справи и без съзнателното ви участие. Оптималното ви тегло е ръководено и разпространено из мозъчните структури, които са еволюционно много по-зрели от закъснялото съзнателно мислене. Нека това да е вашата главна директива: не се месете в процес, с който тялото ви може да се справи.
  1. 1.                 Никой не продължава да трупа и трупа.
  2. 2.                 Екстремният глад е част от нормалното развитие във възстановяването. Не продължава вечно. Не „свиквате“ на 6000 до 10 000 калории на ден, но тази енергия ви е нужна по време на захранване.
Менструация
За жените е важно да се помни, че възвръщането на менструацията не е сигурен знак за това, че сте достигнали оптималното си тегло. Това е случаят при някои, но при други – не. Въпреки това можем да кажем, че ако страдате от аменореа или олигоменореа (липсващ или нередовен цикъл), то със сигурност не сте с оптималното тегло за тялото си.
За повече Безплатни Ресурси и интересни статии за Хранителните Нарушения, Препоръки за Родители на засегнати и Лични Истории на възстановили се посетете сайта на Асоциация УНИКАЛ-Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения: www.bia-unikal.org


Няма коментари:

Публикуване на коментар