четвъртък, 26 март 2015 г.


Как да разпознаем рестриктивното хранително разстройство?

                        12… ДВАНАДЕСЕТТЕ ИЗДАЙНИЦИ

Как да разпознаем рестриктивното хранително разстройство? Тъй като това е невробиологично състояние, то отношението, което сте възприели към храната, е най-показателното.
1.                   Семейството и приятелите ви са преминали от това да ви поздравяват за отслабването и/или здравословното хранене към това да правят внимателни или дори директни коментари, че изглеждате твърде слаби, болни или че като цяло не ядете достатъчно.
2.                Студено ви е, когато на другите не им е. Започвате да носите пуловери, когато другите са още по къси ръкави. Понякога се чувствате слаби или замаяни. Друг път се чувствате със замъглено съзнание, сякаш слушате другите през памучна вата.
3.                   Изморени сте и умът ви блуждае. Трудно ви е да се концентрирате в училище или на работното място. Не можете да запомните неща, които другите лесно запомнят.
4.                Склонни сте към епизоди на плач или остри изблици на гняв (повече, отколкото би било нормално). Лавирате между това да искате да сте сами, карайки се с роднини, и това да сте жадни за внимание и нежност, търсейки подкрепа от близките си.
5.                Не само, че ви е трудно да се концентрирате, а и сте напълно обсебени от мисли за храна. Кога ще ядете. Какво ще ядете. Какво няма да ядете.
6.                Да се сблъсквате със социални обстоятелства, които включват храна, създава паника: семейни тържества, обяд с приятели в училище, ваканции в дните преди подобни събития се чувствате особено тревожни и прекарвате много време в това да мислите как можете да избегнете ситуацията като цяло.
7.                   Количеството правила, които прилагате за това кога и как да ядете, става все по-голямо. Станало е толкова като ритуал, че всяко отклонение предизвиква огромна тревожност (грешната чиния, вилицата на грешното място...).
8.                Имате все по-дълъг и по-дълъг списък със забранени храни, до които не бихте се докоснали.
9.                Ако се отдадете на някоя храна, която смятате за неприемлива, се побърквате от срам, само порицание, омраза и обикновено се „наказвате“ за престъплението (спортувайки до изнурение, пропускайки поредното хранене).
10.               Ако сте жена, редовният ви менструален цикъл е станал нередовен или цялостно е изчезнал. Независимо дали сте жена или мъж, забелязвате, че кожата ви е станала суха и безжизнена. Косата и ноктите ви са чупливи и може да забележите, че косопадът ви е по- силно изразен от обикновено (кичури в сифона на ваната или по четката).
11.            Все по-често се улавяте да обещавате на другите, че „утре“ ще е различно. Но не е.
12.               Лъжете близките си относно това какво сте яли в този ден или колко сте спортували и си измисляте причини, поради които не ви се яде сега. Ако става дума за приятели, често си съчинявате алергии към дадени храни, непоносимост или други причини, поради които не можете да си позволите определена храна, която се предлага в момента.
Ако дванадесетте издайници ви звучат познато, то следващата стъпка е да прецените дали този вид поведение въздейства върху качеството ви на живот. Ако намирате, че от това губите или страдате, то е време сериозно да се замислите за опит за възстановяване.

За да получите ресурси за подкрепа и професионална помощ, посетете сайта на Асоциация УНИКАЛ: www.bia-unikal.org



Няма коментари:

Публикуване на коментар