петък, 10 април 2015 г.


5 НАЧИНА ДА ПРЕОДОЛЕЕТЕ ПРАЗНИЦИТЕ, КОГАТО ИМАТЕ ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО
Храната, семейните събирания и благодарността са централни елементи за много американски празници – често в този ред. Тези характерни качества са това, което прави този, съсредоточен върху храненето, сезон труден, щом имаш хранително разстройство, което може да направи празничните изложения на храни заплашителни, а компанията на околните – обезпокояваща.
Независимо дали се борите с разстроено хранене от месеци, години или десетилетия, има начини не само да оцелеете през празничния сезон, а и да просперирате в него. Следните съвети идват от смели хора, които имат опит от първа ръка относно това какво значи да постигнеш това, което изглежда почти невероятно: да не позволиш на хранителното разстройство да пресече радостта и спокойствието на празничния сезон. Макар и съветите да варират според подробностите, те споделят една обща нишка, която си струва да добавите към списъка си със задачи по празниците: превръщането на грижата за себе си в приоритет.
Знайте, че не сте сами, не и наистина
Контрастът между празничната бодрост и вътрешната ви борба може да предизвика самота, но не е задължително. „Може да звучи смешно“, каза Кели М. – магистър по психология в Калифорнийския университет Бъркли, „но само това да знам, че има и други, които преодоляват  същите тези проблеми, ми помага да се чувствам по-малко самотна и дори малко смела.“ Тя казва, че вместо просто да се храни за себе си, тя си представя, че поема хапки в името на другите, които преминават през същите трудности. „Щом аз мога“, окуражава тя останалите, „значи и вие можете“.
Доверете се на хора, които обичате и ви подкрепят
Малко неща правят личните борби толкова трудни, колкото това да ги скатаете в себе си. За да предотврати подобно страдание, майката и домакиня Мариана Дж. От Ричфийлд, Минесота споделя своите чувства със своя приятелка преди празничните гуляй. „Разхождаме се заедно и тя просто ме слуша и окуражава“, казва тя. „После ако имам откачен момент по време на някое събиране, и пиша SOS.” Това намалява напрежението, казва тя, превръщайки тъгата във вдъхновение и често дори в смях.
Познавайте и уважавайте границите си
„Трябваше да се науча, че понякога грижата за себе си означава да се откажеш от определена дейност.“, каза Джил Ф. – гимназиална учителка в Лос Анджелис. „Вече мога да ходя почти навсякъде без да ми се отразява, но години отказвах покани за събирания, с които знаех, че не бих могла да се справя, и правех алтернативни планове, за да се видя с присъстващите.“ Ако това да кажете „не“ означава да кажете „да“ на благосъстоянието си, то дайте си разрешение да го направите. Ако се колебаете относно някоя ситуация, обсъдете дилемата си с терапевта си или любим човек, който ви мисли доброто.
Предизвиквайте се, но с малки крачки
Това да се барикадирате сами, за да избегнете преяждане или емоционални спусъци, може да изглежда съблазнително през празничния сезон, но по всяка вероятност няма да оздравеете или да израснете, ако изобщо не предизвиквате себе си. Обмислете малки, деликатни предизвиквателства, казва Рияна М. – клиничен психоложка от Сиятъл, която е преодоляла хранително разстройство на младини. „Ако огромно празненство ви се струва плашещо, организирайте по-тясно събиране с храни, около които се чувствате комфортно“, казва тя „или изберете да се насладите на порция храна, която обичате, но която по принцип не бихте си позволили.“ Ще разберете дали някоя стъпка е подходяща, обяснява тя, според това дали изглежда осъществима и привлекателна, вместо заплашителна.
Фокусирайте се върху това, което има значение
Да се каже „Не мисли за храна или за хранителното си разстройство!“ е все едно да кажете на някой, който стои насред виелица, да не обръща внимание на студа. С тази забележка можете да направите усилия да се фокусирате върху аспектите от празничния сезон, които намирате за красиви. Когато се борех с анорексия, открих, че занимания като това да помагам на другите със задачи като опаковането на подаръци и други отклоняваше вниманието ми в положителна посока. Подобни ползи има и от воденето на дневник за благодарността. Важно е да помните, че колкото и мрачен да изглежда светът ви на моменти, има светлина, към която да погледнете. Колкото повече я приемете, толкова по-вероятно е да й се отдадете. За повече статии и информация за хранителните нарушения,моля посетете сайта на Асоциация УНИКАЛ: www.bia-unikal.org
 От Огуст МакЛауфлин 
Превод: Ина Райкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар