вторник, 24 март 2015 г.



ФАЗИ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ОТ РЕСТРИКТИВНО ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО-Интерпретиране на симптомите

Независимо дали само обмисляте или вече сте на път към ре мисия от рестриктивно хранително разстройство, в тази публикация ще говорим за какво да очаквате.

Възстановителният процес, който сме представили на сайта Your Eatopia се нарича МиниМод. В указанията няма нищо стряскащо за тези от вас, които са били под клинично лечение за хранително разстройство. Обяснявам научните доказателства за указанията тук и обяснявам повече за това как да тълкувате наличните данни тук.

КАК ДА ИНТЕПРЕТИРАМЕ СИМПТОМИТЕ, СВЪРЗАНИ С ФАЗИТЕ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
Спомням си как когато имах пневмония, докторът каза, че предвид възрастта ми мога да очаквам да се възстановя за шест седмици. Трябваше да имам едно наум да не взимам такова изказване за чиста монета, но въпреки това два месеца по-късно, когато все още бях изтощена и като труп, със сигурност имах предвид възможността нещо „да не е наред“.

Телата ни не са машини. Няма никакви механизми и никакви бинарни идеи за това дали нещо работи или не работи (освен това да бъдеш жив или мъртъв, разбира се). Мислете за тялото си по-скоро като за екосистема.

Представете си, че сте гора или пустиня, или тундра, или блато (добре, може би не блато, макар и те да са много интригуващи въпреки своята остра миризма). Абсолютното здраве и устойчивост на една гора или пустиня не могат да бъдат измерени, тъй като тези екосистеми са мултивариативни  системи. Мога да преброя броя биологични видове; мога да преброя броя опасни биологични видове; мога да измеря температурите, нивата на водата, влажността, въздушното налягане; мога да определя кои видове изглеждат здрави и кои стресирани; и дори мога да наблюдавам тези стойности през сезоните, за да установя дали се появяват тенденции. Но нищо от това няма да може да ми каже какво е здравословното състояние на цялата система.

Когато планината Св. Хелена в щата Вашингтон(САЩ) изригва през 1980г., предизвиквайки невероятни вертикални и странични експлозии, смъртоносни пирокластически потоци и вторични свлачища, това изравнява площ от около 35км на 20км (22 на 12 мили). Говори се, че Джими Картър - тогавашният американски президент, е описал картината като лунен пейзаж, когато е летял над нея, за да оцени щетите. Научните изследвания първоначално предвиждаха, че ще са нужни поколения да изминат преди да се възстанови областта.

Въпреки това само три години по-късно 90% от първоначалните биологични видове са намерени отново да растат в областта на изригването [JF Franklin et al., 1985]. За любопитните ето един чудесен сайт относно възстановяването след изригвания: After devastation, the recovery.

Използвам планината Св. Хелена като аналогия, за да обясня две неща относно тялото:
1.                Симптомите и медицинските тестове няма как да определят точно устойчивостта или съответно липсата й.
2.                Това, което изглежда катастрофално, може всъщност да е отклонение, водещо до ново ниво на устойчивост.

Недейте да четете „Фазите на възстановяването“ сякаш четете рецепта или следвате научни стъпки, които ще доведат до категорични и успешни резултати. Гледайте на тях по-скоро като на „индивидуалният пътен разход който може да варира“.

Не се паникьосвайте, ако някои симптоми не присъстват или изглежда, че изчезват и после се появяват отново. Целият ви възстановителен процес може да ви отнеме от 3 до 24 месеца. Три месеца е много, много рядко, а 18 месеца е медианата за времето, нужно за ре мисия, затова се подгответе да бъдете търпеливи.

Обръщайте внимание на малките показатели за успех по пътя и им се радвайте. Както околността около планината Св. Хелена след изригването вашата подлежаща цел е, навлизайки в ре мисия, да възприемете ново „нормално състояние“. Ако възгледите ви относно яденето на правилната храна в правилното време на деня; достигането и поддържането на определено тегло, възвръщането на плодовитостта ви; качването на достатъчно тегло, колкото другите да не ви занимават с това; или възстановяването на достатъчно тегло, за да намалите симптомите на недохранване, са генерирани от хранителното разстройство, то със сигурност ще изпуснете голямата цел.

Мисията ви за достигане на устойчива ре мисия е да се насладите на новата си устойчивост и да живеете живота си отвъд това да се идентифицирате с цифрата на кантара, километража на геометъра или формата в огледалото.


Източник: http://www.youreatopia.com/blog/2012/11/23/phases-of-recovery-from-a-restrictive-eating-disorder.html Превод: Ина Райкова


Няма коментари:

Публикуване на коментар