понеделник, 23 септември 2013 г.


СЕДМИЦА ПРОТИВ СТРАХА ОТ ПЪЛНОТА И СТИГМАТА ВЪРХУ ТЕГЛОТО 23-27 Септември

Ден 1

1. Какво представлява самото Преяждане?
“Преяждане” може да се тълкува различно, в зависимост от количествто консумирана храна. Въпреки че за някои едно количество храна може да доведе до значително преяждане, то за други същото количество може да бъде малко. Независимо от количеството изядена храна лицето все още се чувства извън контрол да спре, с дистрес, следващ епизод.
Въпреки, че засегнатите от хранителното разстройство обикновено са с предразположени към значително повишаване на теглото, то има и хора с нормално тегло, които също се борят с болестта. При тези с по-високо тегло наличието на обществената стигма “тегло” и тормоза от това, опитът за справяне може да допринесе за развитието на разстройството, както и съпътстващи афективни разстройства и пристрастявания.

Характеристики на Хиперфагията
Според
DSM-V, хранителното разстройство Склонност към преяждане се характеризира с няколко поведенчески и емоционални признаци:
Повтарящи се епизоди на преяждане, срещащи се най-малко веднъж седмично в продължение на три месеца
Яденето на по-голямо количество храна от нормалното по време на кратък период от време (всеки два часа)
Липсата на контрол върху яденето по време на гуляй епизод (чувството, че не може да спре да яде или да контролира какво и колко му се яде)
Епизодите на преяждане са свързани с три или повече от следните:
• Хранене, докато се появи чувство на прекалена пълнота
Яденето на големи количества храна, когато липсва физически глад
Яденето много по-бързо от нормалното
• Хранене сам заради срам от приетото количество
• Чувство на отвращение, депресираност, срам или вина след преяждане
В допълнение:
Явно страдание за склонност към преяждане също присъства
Склонността към преяждане не е свързана с често невярна компенсаторно поведение, като продухване, прекомерни упражнения и т.н.
Склонността към преяждане не се случва само по време на булимия или анорексия невроза.

Научете Повече и за Нашата КАМПАНИЯ за Ранна Диагностика и БЕЗПЛАТНИ: Консултации и Превенция  на Засегнати и Застрашени от Хранителни Нарушения лица и консултиране на техните родители и близки.Както и за предложението на Асоциация УНИКАЛ за 240 часови Стажове на Студенти по Психология по Европейска Програма“Студентски Практики“ като кликнете върху линка: http://bia-unikal.org/?p=2863



…………………………………………….

Няма коментари:

Публикуване на коментар