вторник, 18 декември 2012 г.

Историята на Най-слабата жена в света - Анорексичката Валерия Левитин тежи 26кг


Екстремната анорексичка Валерия Левитин се смята за най-слабата жена в света. Тя тежи само 26 килограма. Недохранената й фигура и тънките й като клечки бедра са ярко предупреждение за опасностите от хранителните разстройства.
По думите на Валерия, което е доста притеснително, тя получава писма от момичета-почитателки, които отчаяно се опитват да копират нейния външен вид на скелет. “Всичките писма, които получавам, са от жени, предимно на между 20 и 30 г., които ме смятат за вдъхновение. Затова искам да водя кампания срещу анорексията. Няма да ги уча как да умрат. Това не е игра, това не е шега, това е животът ви”, споделя Валерия.


Жената-скелет, развила хранително разстройство в тийнейджърските си години, реши да говори пред в. “Сън” за болестта, съсипала живота й, и как отчаяно се бори да спечели битката с нея, за да има семейство. “Искам да споделя моята история, за да помогна на болните и техните семейства да не повторят моята грешка. Искам младите хора да живеят щастлив, здравословен и смислен живот. Анорексията ме направи самотна, непривлекателна и отблъсна хората около мен”, казва Левитин, която е родена в Русия, но сега живее в Монако.
Валерия е висока 176 сантиметра и теглото й трябва да бъде около 57 килограма. Вместо това тя тежи само около 26 килограма – по-малко от половината нормално тегло. Болестта до такава степен се е отразила на Валерия, че тя дори не може да си спомни вкуса на хляба. Дневният й режим на хранене се състои само плодове и съвсем малко месо и зеленчуци. Много храни трябва да бъдат избягвани, защото тялото й вече не може да ги понася.
Валерия си няма приятел от над 10 години заради болестта й. “Много е трудно да имаш връзка, когато не можеш да вършиш обичайните неща, които се правят с партньора ти, като вечеря в ресторант или да се радваш на живота като цяло. Хората не искат да са около някой, който не е в добро настроение. Те искат да живеят щастлив живот, а не да се чувстват така, сякаш са приковани за този човек”, споделя анорексичката.
Валерия вярва, че критиките на майка й като дете са основната причина за състоянието й. “Майка ми се страхуваше, че ще порасна дебела, като моите роднини. Заради това тя ограничи храненето ми още в много ранна възраст. Караше ме постоянно да се тегля, да не би да съм наддала. Аз бях единствено дете в семейството и тя искаше да съм перфектна”, обяснява жертвата на майчинската обич.
На 16 г. Валерия тежи 63.5 килограма. Тогава тя се мести в Чикаго, заедно с майка си и пастрока си. Преместването обаче оказва още по-голям натиск върху нея да бъде слаба. “Средата бе много различна. Исках да бъда като другите. Мислех си, че, ако отслабна, ще бъда приета. Започнах да изключвам определени храни от режима си. Спрях захарта и въглехидратите. Попаднах в капана, в който трябваше да отслабвам постоянно, за да се чувствам доволна от себе си. Сега е почти невъзможно да си върна теглото, което свалих, защото тялото ми не може да усвоява много храни”, разказва Валерия.
Друга причина за екстремното отслабване на Валерия са били коментари на нейни съученици. Веднъж един от тях се подиграл с тялото й и Валерия станала още по-решена да отслабва. “Играехме футбол. По време на играта мъжът каза: Знам как може да спечелим. Да запушим вратата с Валерия. Това срина целия ми свят”, припомня си тя.
Докато навършила 23 години, Валерия се стопила наполовина, а опитите й да стане модел, само влошили нещата, защото на нея отново й било казано, че тя е дебела. Страстта на Валерия бил балетът и тя мечтаела да стане балерина. Но мечтата й била съсечена, когато тя била на 24 г. На слабата жена й било забранено да танцува заради притеснения за нейното здраве.
През следващите 10 г. тя посетила над 30 специалисти по хранене, а теглото й в един момент достигнало до ужасяващите 20 килограма. “Това не е болест, която може да бъде излекувана от лекари”, подчертава тя. Днес Валерия взима всякакви хранителни добавки, за да контрира риска от наранявания и припадъци.

Източник: Блиц

Няма коментари:

Публикуване на коментар