сряда, 17 декември 2014 г.

Мога ли да се възстановя от Хранително Нарушение? 
“Мислиш ли, че мога да се възстановя напълно?”
“Как изглежда възстановяването?”
“Заслужава ли си?”
Отговор: Много хора често не осъзнават че възстановяването отнема огромна сила на духа, време, самопознание, изграждане на умения и надежда. Силата на духа в добри времена е лесна за поддъжане. Силата на духа, когато нещата за трудни обаче е много по-трудна за поддържане. Точно в тези времена, силата на духа ще бъде тествана, но трябва да бъде основна съставка в процеса на възстановяване, за да не се върнете назад отново.
 Времето за възстановяване варира от човек до човек.  Трябва да промените вашите очаквания, ако мислите че процесът на възстановяване ще бъде кратък. Някои хора преминават по-бързо, при други, отнема много по-дълго.
Да се вгледате в основата на заболяването, а също да имате поглед относно неговите текущи причини, не е само е подарък, а и необходимост. Ако знаете какви са функцийте на хранителното нарушение, вие ще можете да намерите по-добри рещения за справяне с тях.
Играждането на умения е процесът, по време на който вие ще трябва да практикувате здравословни механизми за справяне и комуникационни умения, на мястото на поведенията типични за хранителното нарушение. Този нов начин на живот е голямо предизвикателство. Той е некомфортен. Прибягването до комфортните поведения на хранителното ви нарушение, вместо до здравословните механизми за справяне  отчасти правят процеса толкова дълъг.
Възстанивяването също изисква подкрепа – под различни форми: професионална подкрепа, групи за взаимопомощ, подкрепа от близките-семейство, приятели и хора в сходно положение. Това не означава, че трябва да се разкривате пред всеки във вашия живот, а че търсенето на подкрепа по различни начини от другите е ключът. Говорейки финансово, изискването за професионална помощ може да бъде предизвикателство, но в Терапевтичен Център MIND освен индивидуални психотерапевтични сесии можете да се включите и в групи, които са значително по-евтини, като Групи за Подкрепа, за Психо-Обучение, за Навигирана Само-помощ, за Психотерапия и за Интуитивно Храненене.
Ресурсите са налични. Подкрепата е налична.
Въпросът, който често задавам на своите клиенти, когато ме попитат дали могат да се възстановят е „Вие мислите ли, че можете да се въстановите? Аз вярвам във вас, но вие  трябва да повярвате в себе си!” Често, когато хората са в борбата с тези заболявания, те наистина не знаят отговора на този въпрос. Те са несигурни, уплашени и не са изградили увереността, необходима за да знаят отговора. Ако вие не знаете отговора на въпроса за себе си, ще се наложи да вярвате, че другите са ставали все по-добре и че с време, сила и практика, вие също го можете.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар