вторник, 23 декември 2014 г.

12 ИДЕИ, КОИТО ДА ПОМОГНАТ НА ХОРАТА С ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА ДА УРЕДЯТ ПРАЗНИЧНИЯ СЕЗОН

1.           Яжте редовно и в някакъв разумен ред. Избягвайте да се приготвяте за „последната вечеря“. Не пропускайте хранения и не ограничавайте хранителния си прием, за да компенсирате за това, което сте изяли наскоро или което предстои да изядете. Поддържайте редовен и умерен стил на хранене.
2.           Грижете се повече за размера на сърцето си, отколкото за размера на бедрата си! Празничен сезон е – перфектният момент за преосмисляне и наслаждаване на отношенията ви и най-вече е период за изпитване на благодарност за получената благословия и да се раздавате чрез любяща служба към другите.
3.           Обсъдете очакването на празниците с терапевта си, доктора си, диетолога си или друг член на екипа ви по лечение, за да могат да ви помогнат да предвидите, да се приготвите и да преминете през всички възможни семейни интеракции без саморазрушителни опити да се справите със ситуацията.
4.           Имайте добре обмислен план за действие преди да отидете вкъщи или да поканите други хора в дома си. Знайте „къде са изходите“, къде са хората, които ви подкрепят, и как да разпознаете, че е време да направите бърз изход и да се свържете с необходимата за вас подкрепа.
5.           Говорете с любимите си хора за важни въпроси: решения, победи, препятствия, страхове, притеснения, мечти, цели, специални моменти, духовност, взаимоотношения и чувствата ви спрямо тях. Всички тези теми е важно да присъстват. Позволете си да се забавлявате, вместо ригидно да се фокусирате върху тревожност относно храната и тялото.
6.           Намислете си някого, на когото да се обадите, ако се борите с предизвикващи зависимост поведения или с отрицателни мисли и тежки емоции. Предупредете ги предварително; уведомете ги за вашите притеснения, нужди и вероятността да им се обадите за емоционална подкрепа.
7.           Обмислете дали да не изберете любим човек, който да ви „заземява“ относно храната, който или да ви помогне да си приготвите ядене или да ви даде сигурна обратна връзка относно размера на порциите, които приготвяте за себе си.

8.           Запишете си вашите идеи относно това къде си представяте да се намират сърцето и ума ви по време на празниците с любимите ви. Намерете време по няколко пъти на ден, за да отидете на тихо място, където да се свържете с тази представа, да си спомните, да обгрижите с вашата представа и да се центрирате в мислите, чувствата и действията, които пасват на идеята ви за себе си.
9.           Фокусирайте личните си цели към времето ви с близките през празниците. Нека бъдат по-скоро за това „да направите нещо“, вместо за това да се опитвате да предотвратите нещо. Няма проблем да имате цели относно храната, но включете и лични, емоционални, духовни и такива, свързани с взаимоотношенията ви, цели.
10.  Работете върху това да сте гъвкави в мислите си. Научете се да бъдете гъвкави, когато поставяте очаквания върху себе си и другите. Опитайте се да сте гъвкави относно това, което можете да ядете по време на празниците. Починете си от самоналожената критика, ригидност и перфекционизъм.
11.  Бъдете активни във вашата група за подкрепа или се присъединете към такава, ако още не сте. Много групи за подкрепа могат да са от полза: групи с 12 стъпки, групи с взаимозависимост, групи за терапия от хранителни разстройства, клубове по четене, квартални групи за игри или религиозни или духовно ориентирани групи са пример за групи, които да ви дадат истинска подкрепа. Изолацията и отдръпването от положителна подкрепа, не са начинът да преминете през трудни периоди.
12.  Избягвайте да се „престресирате“ и да прекалявате с книгите. По-ниското ниво на стрес може да намали субективната нужда да се обърнете към поведение, свързано с хранителното разстройство, или други несполучливи стратегии за справяне. Намалете ненужните събития и задължения и оставете време за почивка, съзерцание, размисли, духовно възстановяване, елементарна услужливост и се наслаждавайте на малките, но същевременно най-важните неща от живота. Това ще ви помогне да изпитате и да се насладите на чувство на благодарност и спокойствие.

Превод: Ина Райкова


Няма коментари:

Публикуване на коментар