петък, 28 юни 2013 г.

Хранителните нарушения могат да навредят на плодовитостта на жените


Жените с хранителни разстройства, като анорексия и булимия, може да се нуждаят от малко повече време да забременеят, отколкото другите жени, установи ново проучване.
Изследователи от Великобритания проведоха проучване сред 11 088 жени, бременни в 12 и 18 седмица. От тях 171 са имали анорексия в някакъв момент от живота си, 199-булимия, а другите 82 са преживели и двете. При по-голяма част от жените с хранителни разстройства са необходими шест месеца повече за да забременеят, отколкото тези, които не са имали хранителни нарушения. Въпреки това, жените с хранителни разстройства не се нуждаели от повече от 12 месеца, за да забременеят, открили изследователите. Вероятността те да се нуждаят от лечение или помощ, за да забременеят, се увеличава два пъти, срвнено със здравите жени.
Проучването показва още, че при 41,5% от жените с анорексия бременността не е планирана, в сравнение с 28,6% от общата популация. Това предполага, че при наличие на често се подценяват шансовете за зачеване, заключават изследователите.

„Това изследване подчертава, че има рискове за плодовитостта, свързани с хранителните разстройства. Въпреки това, високите нива на непланирана бременност при жените с история на анорексия показват, че те могат да подценяват шансовете си за зачеване”, заявява водещия автор Abigail Easter, from the Institute of Psychiatry at King’s College London.

За повече интересни статии, посетете сайта на
Асоциация УНИКАЛ: http://bia-unikal.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар