петък, 14 юни 2013 г.

30 Начина да НЕ се Фокусирате Върху Теглото си

Какъв е проблемът с фокусирането върху теглото?

Можете да се чувствате по-добре и да подобрявате здравето си, като се фокусирате върху навиците си,  а не върху теглото или отслабването.

Ето един сценарии: вие сте се упражнявали и хранели пълноценно, с богата на хранителни вещества храна. Чувствате се добре. Претегляте се на няколко дни. Но теглото ви е постоянно, не помръдва. Разочарованието ви се превръща във фрустрация и гняв. Решавате, че това е абсурдно и спирате упражненията и излизате извън релси. Какъв е смисълът? Вие не можете да отслабнете така или иначе?

Има и друг сценарии: Когато цифрата върху кантара ви заслепява, вие намалявате количеството на калориите и изпращате в заточение сладките храни от дома си. Гладни сте и настроението ви е някъде в дълбините, но сте намалили теглото си.В най-добрия случай гледате на храната като неудобство и по-често като враг. Ако сте погълнали повече калории, вие се наказвате и отправяте към фитнеса, за да правите упражнения.
С други думи, хиперфокусирането върху теглото може да доведе до нездравословни навици, както и до евентуално развитие на хранителни нарушения: Анорексия, Булимия и Хиперфагия. Това може да предизвика изкривени отношения към храната и вас самите. Стойността на човешкото същество дори може да се превърне в синоним на тегло.

Много хора се съсредоточават върху загубата на тегло на всяка цена. Те ограничават калориите и се ангажират с изтощителни упражнения. Ядат храни с по-малко мазнини и калории /но и с малко хранителни вещества/. Дори изключват от менюто си цели групи храни, което не е здравословно.
След няколко дни, в които не се радват на това, което ядат, те преяждат. Те не се наслаждават, а само поглъщат храна и изпитват дълбоко чувство на срам.

Ето 30 начина, чрез който можете да увеличите благополучието си, без да обръщате внимание на теглото, за да подобрите здравето, настроението и представата за собственото си тяло:

1. Движете тялото си по начин, който ви е забавен, тонизира ви и ви успокоява.
2. Хранете се пълноценно, с акцент върху аромати, вкусове и текстура на всяка хапка.
3. Обърнете внимание на това как някои храни ви влияят негативно. Повишава ли се енергията ви или намалява? Прави ли ви потиснати? Причинява ли ви болки в корема?
4. Слушайте сигналите на глада и ситостта и отговорете на тях по най-добрия начин, който можете.
5. Научете повече за интуитивното хранене.
6. Разгледайте дейностите, които наистина са приятни за вас и ги приемете.
7. Спазвайте последователен график на сън и събуждане.
8. Ако трудно заспивате, създайте си спокойствие около час или 30 минути преди лягане.
9. Релаксирайте с приятни аромати или просто бездействайте.
10. Започнете да практикувате йога у дома.
11. Отделете малко време, за да разберете ценностите си и включете дейности в списъка си всеки ден, които са в съответствие с тези ценности.
12. Посещавайте лекара си редовно, включително профилактично психолог, зъболекар
и гинеколог.

Очаквайте Продължение на Статията: 30 Начина да НЕ се Фокусирате Върху Теглото си


За повече статии, съвети и информация за нарушенията в храненето, посетете сайта на Първа Българска Организация за Хранителни Нарушения-Асоциация УНИКАЛ: www.bia-unikal.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар