сряда, 6 февруари 2013 г.

Компулсивно Упражняване или Анорексия Атлетика


Компулсивното упражняване или пристрастяването към упражнения (анорексия атлетика) е състояние,при което индивидът изпитва необходимост да тренира прекомерно.Това включва по-продължителни и по-интензивни тренировки от допустимите за здравословното ниво. Обичайно предназначени да извлекат ползи за  здравето,физическите натоварвания се превръщат в "наркотик", чиято злоупотреба може да има пагубни физически и психологически ефекти.
Как може да се определи, дали вие или някой друг тренирате комплусивно?

Ето списък на някои от поведенията на хората, засегнати от този вид абнормност:

1.    Правят строги рутинни упражнения.
2.    Упражняват се с часове, дори и повече от един път дневно.
3.    Обикновено тренират сами.
4.    Тренировката е по задължение, не за забавление.
5.    Продължават с упражненията независимо дали са се наранили, болни са, боли ги или е лошо времето.
6.    Поради липсата на почивка някои фрактури се влошават.
7.    Когато не тренират се появява чувство на гняв и вина.
8.    Ниско самочувствие.
9.    Прекалено говорене за трениране и здравни теми.
10. Вманиечени в детайлите на тренировката.
11. Правят коментари, че са дебели или се чувстват дебели.
12. Тренировките често вземат надмощие над връзките и отговорностите.
13. Избягват се социалните дейности.
14. Самооценката и ‘добрият’ ден се определят от продуктивността на тренировката.

Прекомерното упражняване  може да доведе до увреждане на костите, хрущялите, сухожилията и ставите. Също така се наблюдава влошаване на мускулната маса, причинено от натоварванията и лошото хранене. Хората, които тренират интензивно трябва да са винаги добре хидратирани,тъй като губенето на електорили, докато спортуват ги излага на риск от дехидратация и електролитен дисбаланс.
Тези които тренират компулсивно, са обсебени от идеята за сваляне на тегло, постигане и подобряване на спортни постижения. Хранителните разстройства и обсесивното трениране предразполагат към огромно количество стрес върху тялото и могат да доведат до летален изход.

Ако тренирате по описания по-горе начин и не успявате да намалите тренировките до нормално ниво,препоръчително е да потърсите професионална помощ.
Терапевтът може да ви помогне да изследвате чувствата от нуждата ви за трениране и да ви помогне да си поставите персонални цели. Диетологът може да ви помогне да изготвите хранителен режим,който е подходящ за вашия калориен прием и нужди. Също така правилният треньор може да ви насочи към балансирана и здравословена тренировъчна програма.

Здравословната, балансирана тренировка има много предимства:

1.    Подобрява настроението.
2.    Понижава нивото на стрес.
3.    Ползи за здравето, включително рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява, предотвратяване или управление на диабет тип 2, инсулт и някои видове рак; Намаляване на риска за определени условия, като високо кръвно налягане и висок холестерол, повишаване на "добрия" холестерол (HDL), понижаване на "лошия" холестерол (LDL), повишаване на притока на кръв към сърцето.
4.    Развиване и поддържане на здрави мускули, кости и стави.
5.    Повишаване качеството на съня.
6.    Повишаване на енергията.
7.    Подобряване на вниманието.
8.    Подобряване на психологическо благосъстояние, включително намаляване на депресията.
9.    Засилване на сексуалната активност.
10. Подобрява на спортните резултати.
11. Подпомага предотвратяването на прекомерното наддаване на тегло или поддържането на теглото след като сте отслабнали.

Когато говорим за нормално трениране,препоръките са насочени към минимум 2 часа на седмица или по 30 мин. всеки ден за добро здраве. 3 или 5 часа са  приемливи, но 10 или повече са прекомерни.

Американският колеж по спортна медицина препоръчва, три задължителни компонента на тренировката: аеробни упражнения, упражнения за сила и гъвкавост. Аеробните упражнения, като ходене, подобрява сърдечно-съдови възможности. Силовата тренировка, като вдигане на тежести, помага за развитие на мускулна маса. Упражненията за гъвкавост подобряват стойката.

Ако тренирате една мускулна група,винаги оставяйте поне един ден почивка за възстановяване и релакс.Така че тренирайте различни мускулни групи през различните дни,както и срещуположните мускулни групи същия ден. Правете упражненията различни и интересни Помислете да тренирате с друг човек,така ще следите дали правите упражненията правилно, а и ще бъдете по-добре мотивирани. Помнете че, дори и ежедневни дейности като чистене и изкачване на стълбите също са чудесен начин за добавяне на активност през деня.

Упражненията ни дават възможност да се чувстваме добре и да сме с по-високо самочувствие, но не е необходимо да стават задължителна част от ежедневието ни (тревожност, ако не се тренира). Тренировката е за да бъдем по-здрави, щастливи и усмихнати,когато я правим с желание. Ако се превърне в задължение (прави се под точно определен час и начин) може да доведе до противоположни ефекти.


Подготвила за публикуване по материали от чуждестранни източници: Аделина Милева

Няма коментари:

Публикуване на коментар