вторник, 29 януари 2013 г.



Проблемна връзка в мозъка пречи на болните от анорексия да видят себе си в огледалото
28 януари 2013, 21:23 |   0 |   558  Наука и техника

Учени откриха, че грешка в мозъка кара анорексиците да се виждат по-дебели, отколкото са

Когато болните от анорексия се погледнат в огледалото, много от тях виждат себе си много по-дебели, отколкото са в действителност.
Това ги мотивира да свалят колкото се може повече килограми като ограничават максимално храненето си и се упражняват прекалено много.
Учени откриха, че тази погрешна преценка на окото на анорексиците се дължи на грешка в мозъка, предаде "Дейли Мейл".
Изследователи от Университета Бохум в Германия проучили мрежата от участъци в мозъка, които се активират, когато хората виждат снимки на собственото си тяло.
В проучването участвали 10 болни от анорексия и 15 млади и здрави жени на приблизително еднаква възраст.
Учените показали на момичетата снимки на различни форми на тялото и трябвало да отговорят кое тяло най-много прилича на тяхното собствено.
Контролна група от други 10 души, които не били обект на изследването, свързали правилно снимките на момичетата със съответния силует.
Учените открили, че здравите жени се асоциират със същата форма на тялото, както и контролните 10 души са ги свързали.
Жените, страдащи от хранително разстройство, се свързвали с доста по-едри от тях фигури, които според контролната група не съответстват на телата им.
С помощта на ядрено-магнитен резонанс екипът записал мозъчната дейност на 25-те доброволци, докато участниците гледали снимки на различни по форма тела.
Специалистите открили, че връзката между две от зоните в мозъка (FBA и ЕBA), които отговарят за това как хората възприемат снимките, е по-слабд при анорексиците, отколкото при здравите жени.
Колкото по-слаба е връзката при свързването между двете зони, за толкова и по-дебели се смятат страдащите от хранително разстройство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар