петък, 3 август 2012 г.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ 5 част
* Говоренето с някой, който има Хранително Нарушение
Когато говорите с някого с хранително разстройство, трябва да го накарате да повярва, че ви е грижа за него и искате да му помогнете. Хората, страдащи от хранителни разстройства е по-вероятно да се възстанови, когато са заобиколени от подкрепящи и любящи приятели и семейство. Те се нуждаят, разбира се, и от професионална помощ. Семейство и приятели също могат да се възползват от някаква професионална помощ или група за подкрепа за да спомогнат за възстановяването на заболелия.

-          Изглеждаш ужасно. Не се фокусирайте върху външността когато разговаряте с някого с хранително разстройство. Това няма да помогне, а по-скоро може да влоши нещата като заболелия започва да обръща още повече внимание върху външния вид и теглото.

-          Изглеждаш добре, напълняваш. Отново, не говорете за външността и теглото с такъв човек, защото то може да се разбере погрешно – сякаш изказвате мнение, че е дебел.

-          Изглеждаш като някой болен от СПИН или рак. Някои хора с анорексия нервоза изглеждат наистина много слаби и няма нужда това да бъде отбелязвано

-          Какво яде днес? Този въпрос може да предизвика силно тревожност при хората с хранителни нарушения. Ако не са яли или много малко, ще излъжат за да ви хареса отговора им. Те могат да се страхуват да не ги укорявате за това, че не са се хранили и поради тази причин няма да си признаят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар