сряда, 22 май 2013 г.

10 начина да имаме добри взаимоотношения с храната


1. Позволете си да ядете, когато имате нужда, независимо от часа. Това ще ви позволи да спрете, когато нямате нужда – знаейки, че имате шанс отново, а не сега или никога. И ще се научите да зачитате глада си, което е първата стъпка в обучението кога сте сити и кога да спрете.
2. Пийте достатъчно течности, така че можете да се научите да различавате глада си от други причинители на желание за храна. Не започвайте да пиете калорични напитки когато сте гладни!
3. Поставете  си реалистични цели, които съответстват на готовността ви за промяна. Поемането на повече, отколкото сте готови, само би ви довело до провал.
4. Добавете към вашият начин на хранене храните, на които наистина се наслаждавате и виждате като забранени. В противен слушай ще продължите да копнеете за това, което мислите, че не може да имате и да преяждате, когато най-накрая го имате. Ето какво се случва с лишаването. И защо да се придържате към един начин на хранене, който не ви харесва?
5. Бъдете търпеливи, тъй като сменяте подхода си и се научавате как да се храните отново. Отнело ви е много години, за да развиете нездравословно поведение, така че бъдете търпеливи, за да се научите как да се храните пълноценно и да различавате физическите нужди от храна от всички други причини, които ни карат да се храним.
6. Не разчитайте на волята. Хранете се на от 3,5 до 4 часа, за да увеличите контрола над поеманата храна. Това ще помогне за поддържане на енергийното ниво, същото така и да бъдете по-малко уязвими, когато се сблъскате с храна. Това ще ви позволи да отговорите по-добре на нуждите си.
7. Предварителен план – дори и да не е предварителен, имайте възможност за гъвкавост и спонтанност. Имайки мислен план за това, което ще ядете, или лека закуска под ръка, може да помогне времето до следващото хранене да бъде по-лесно преодолимо.
8. Спрете да се сравнявате – вашите размери, прием на храна – с други. Нуждите на всеки са различни, така че сравняването е опасно. Нуждите ни зависят от височината, мускулната маса, нивото на дейности, дали растем, по време на бременност, дали трябва да наддаваме на тегло или не.
9. Опитайте се да бъдете състрадателни към себе си.
10. Потърсете опора, както при приятели, така и при любимия. Твърде много информация, включваща богатство от липса на компетентна информация може да ви накара да се почувствате заслепен като от автомобилен фар, безпомощни да осъществите промяна. Така че избирайте внимателно източниците на информация за здравословно хранене и кой можете да призовете за подкрепа. Лошата информация може да бъде по-вредна, отколкото никаква! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар