4-ти Брой на Бюлетин за Специалисти и Студенти в сферата на
Хранителните Разстройства
Депресия и Диета
Да, храната може да има огромно влияние върху
това как се чувствате. Много от случаите на депресия се дължат на неправилно
хранене, особено недохранването, ограничението на калории и видовете хранителни
вещества, и ниското тегло. Често тези случаи на депресия се подобряват с
балансирана разнообразна и с нормална за съответният индивид диета.
Много невротрансмитери на мозъка
(т.е. допамин и норадреналин, които повишават настроението и енергията) са
изградени от протеин или мазнини в диетата. Въглехидратите са необходими на
организма за поддържане на нормални нива на серотонин. В храненето симптомите
на заболяване, включително депресията, може да бъдат частично причинени от
нарушена регулация на серотонин в мозъка. Ограничаването или прочистването
(използвани като методи в рестриктивното хранене с цел намяване на теглото)
може да нарушат баланса на невротрансмитерите в мозъка, или по-лошо да
допренесат до развитието на депресия.
Видът на въглехидратите и сроковете
на хранене, както и закуските също оказват влияние върху настроението и нивото
на енергия. Ниските гликемични въглехидрати освобождават глюкоза по-бавно в
кръвния поток, което ви дава продължително освобождаване на енергия, което
предпазва от ниска кръвна захар и умора. Храните с нисък гликемичен индекс са:
пълнозърнести храни, квасен хляб, боб, леща, нахут, сладки картофи и други
видове зърнени храни, повечето плодове и зеленчуци, както и всички млечни
продукти.
Искаме да Ви информираме, че след 5-те Публикации на този 4-ти Бюлетин, преустановяваме издаването на Бюлетините за неопределен период от време.
Извиняваме се и благодарим за разбирането.
Екипа на Асоциация УНИКАЛ
На Асоциация УНИКАЛ : http://www-bia-unikal.org
Имейли: unikaled@abv.bg или bia.unikal@gmail.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар